Την πεποίθηση του ότι η Ισπανία δεν θαχωρισθεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, παρά την σοβαρότατη κρίση που έχει προκληθεί στη χώρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλωνία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε από την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλωνίας και μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση της σιωπηλής πλειοψηφίας στην Βαρκελώνη κατά της απόσχισης, ο ισπανός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γιατο αν υπάρχει κίνδυνος χωρισμού της Ισπανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καθόλου. Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε».

Στο πλευρό του ισπανού πρωθυπουργό τάχθηκε την Δευτέρα και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την ισπανική κυβέρνηση εάν οι αυτονομιστές της Βαρκελώνης προχωρήσουν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Θα υποστηρίξουμε την απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε απόπειρα διάρρηξης της κοινωνικής αρμονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βαρκελώνη.

Την ίδια στιγμή η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, δήλωσε την Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυοCNewsότι ηΓαλλία δεν θα αναγνωρίσει μια μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, σημειώνοντας:«αν γινόταν μια κήρυξη ανεξαρτησίας, αυτή θα ήταν μονομερής, και δεν θα την αναγνωρίζαμε». .

«Η Καταλονία δεν μπορεί να καθορίζεται από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το κίνημα της ανεξαρτησίας μόλις πριν από μια εβδομάδα», ανέφερε η γαλλίδα υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της ισπανικής πολιτικής».

Μια βιαστική απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας έπειτα από μια τέτοια μονομερή κήρυξη θα ήταν για τη Γαλλία μια φυγή από τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε η Λουαζό.«Αν επρόκειτο να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία, κάτι το οποίο δεν συζητάται αυτή τη στιγμή, η πιο άμεση επίπτωση θα ήταν να αποχωρούσε αυτόματα η Κατωλονία από την ΕΕ», είπε η υπουργός.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον Μ. Ραχόι και η γερμανίδα καγκελάριοςΆγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε ότι στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.Την ίδια ημέρα η Μέρκελ συζήτησε για την κρίση στην Καταλωνία και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.«Μίλησε και με τους δύο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ισπανία και, κυρίως κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ραχόι, επανέλαβε τη στήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας», δήλωσε την Δευτέρα, ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε τρόπους για την ενίσχυση του εσωτερικού διαλόγου στην Ισπανία, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.