Στην πραγματικότητα προσγειώνει ανώμαλα το αφήγημα του Πρωθυπουργού για τις επενδύσεις η νέα εμπλοκή στο Ελληνικό, που αναδεικνύει την ανακολουθία της κυβέρνησης μεταξύ λόγων και πράξεων. Οχι μόνο γιατί επαναφέρει την αβεβαιότητα πάνω από μια επένδυση που υποτίθεται ότι έχει πάρει στα χέρια του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και γιατί αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο έργο που δρομολογείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, είναι όμηρος του υπουργείου Πολιτισμού.

Το σίριαλ της επένδυσης του Ελληνικού βρίσκεται ξανά σε φάση απόλυτης εμπλοκής. Αυτό που γνώριζε από τον περασμένο Μάιο ο επενδυτής του Ελληνικού ήταν ότι υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικόν ΑΕ ένα μνημόνιο συνεργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία στο έργο. Το μνημόνιο που εν συνεχεία εγκρίθηκε και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) καθιέρωνε μοντέλο «τύπου μετρό» για τα αρχαία, σύμφωνα με το οποίο κάθε φορά που θα εντοπίζονταν ευρήματα, θα παρενέβαινε η αρχαιολογική υπηρεσία και αυτά θα αναδεικνύονταν, δίχως όμως να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο έργο. Τα έξοδα μάλιστα που συνεπάγεται η διαδικασία αυτή είχε συμφωνηθεί να τα αναλάβει ο επενδυτής.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται η πονεμένη επένδυση του Ελληνικού. Από το 2014 όταν και υπεγράφη με το ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση της κοινοπραξίας υπό τις Lamda Development, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Αμπου Ντάμπι, μέχρι και σήμερα, το έργο πληρώνει ακόμη τις κατά καιρούς κυβερνητικές παλινωδίες και τους πύρινους λόγους που έβγαζε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση. Τα κινήματα πολιτών κατά του Ελληνικού και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ελέγχεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν ανδρωθεί με αυτά.