Προτεραιότητα στην πώληση των κόκκινων ξεχασμένων δανείων θα επιχειρήσουν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες ώς και το τέλος του χρόνου. Ηδη, η Eurobank – Ergasias έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για πώληση δανείων συνολικής απαίτησης περίπου 2,9 δισ. ευρώ τα οποία έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο ακόμα και των πέντε ετών. Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως προσωπικά και κάρτες.

Οι διαδικασίες αναφορικά με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται στα τέλη Αύγουστου ενώ μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση.

Η έκβαση του εγχειρήματος και το ενδιαφέρον που θα δείξουν τα funds αποτελούν προάγγελο και για τις κινήσεις των άλλων τριών τραπεζών Εθνικής, Alpha και Πειραιώς που κρατούν στάση αναμονής.

Ωστόσο, ανάλογη κίνηση πώλησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η συμφωνία της Τράπεζας Αττικής με την Aldridge που προηγήθηκε μέσω της οποίας η Αττικής στην ουσία απαλλάχτηκε από ένα σημαντικό κομμάτι των κόκκινων δανείων της.

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ. Για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα η αντιμετώπιση του προβλήματος επείγει και αυτό γιατί μπροστά βρίσκεται η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αξιολόγηση αφορά τόσο στην καταλληλότητα των στρατηγικών και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καταρτίσει όσο και κατά πόσο είναι εφικτό με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς να επιτευχθεί η ελάφρυνση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια. Για τις διοικήσεις το στοίχημα είναι μεγάλο και οι κινήσεις στη σκακιέρα με τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να είναι προσεκτικές και συνάμα αποτελεσματικές καθώς ένα κακό σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα οδηγούσε ακόμα και σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Τόσο τραπεζικοί παράγοντες όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν έχει ξεπεραστεί και γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Μάλιστα το γεγονός ότι ο στόχος απομείωσή τους το 2016 επετεύχθη δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον και δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, αφού οι ενδείξεις από τα αποτελέσματα τους πρώτους μήνες του 2017 φανερώνουν μια παλινδρόμηση σε ορισμένες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Η συνταγή για να επιτευχθεί ο στόχος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αναφέρει ότι για την απομείωση των κόκκινων δανείων έως το 2019 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν πωλήσει το 7,4% που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, να έχουν διαγράψει το 13,9%, να έχουν ρευστοποιήσει το 11,5%, να έχουν εισπράξει το 6% και να έχουν εκ νέου ενεργοποιήσει το 30,8%.

Μέχρι σήμερα η πώληση δεν ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, θεσμικά ζητήματα λύθηκαν και πρέπει πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο, στην πώληση δανείων.

Το μείγμα της απομείωσης πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα, λένε τραπεζικά στελέχη, και να στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην αγορά. Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες είναι το καθημερινό κυνήγι των οφειλετών είτε από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες ή από τους υπαλλήλους υποκαταστημάτων. Ομως πλέον η βεντάλια των λύσεων για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια θα περιλαμβάνει εκτός από τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές –πρακτικές που δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν ούτε στο τρέχον έτος –και πωλήσεις.

ΠΙΛΟΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ. Τον χορό ανοίγει η Eurobank και αναμένεται να παρασύρει αργά ή γρήγορα και τις υπόλοιπες τράπεζες που αυτή τη στιγμή διερευνούν ανάλογες κινήσεις, με την Πειραιώς να έχει ήδη απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια από την πώληση των θυγατρικών της εκτός Ελλάδος, την Alpha να έχει ήδη στον αέρα έναν ανάλογο διαγωνισμό για δάνεια στη Ρουμανία και την Εθνική να παρακολουθεί και να σχεδιάζει ως πιο συντηρητική επιλέγοντας μέχρι στιγμής είτε τη λύση της διαχείρισης είτε την προσπάθεια για περισσότερες ρυθμίσεις, κάτι άλλωστε που κάνουν όλες οι τράπεζες.

Εκτός όμως από τα δάνεια των ιδιωτών και τα επιχειρηματικά για το οποία την λύση αναμένεται να δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που τέθηκε στις αρχές Αυγούστου σε λειτουργία, οι τράπεζες προσχωρούν σε συμφωνίες πώλησης και για ξεφόρτωμα δανείων μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παύσει να εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια και αποτιμώνται σε περίπου 10 δισ. Εθνική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς δραστηριοποιούνται από κοινού για την αντιμετώπιση αυτών των κόκκινων επιχειρηματικών καθώς θεωρούνται πιο πολύπλοκα δάνεια και η συντονισμένη κίνηση κρίθηκε πιο επωφελής. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται για την πώληση τόσο των δανείων στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών όσο και άλλων επιχειρήσεων από τον κλάδο της υγείας, της βιομηχανίας και του τουρισμού.

40,2 ΔΙΣ. ΕΩΣ ΤΟ 2019. Ανεξάρτητα από την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα και τις επιλογές που θα κάνει το βέβαιο είναι ότι πρέπει μέχρι το 2019 να έχουν όλες επιτύχει την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών κατά 49%, περιορίζοντάς τα στα 40,2 δισ. το 2019 από περίπου 78 δισ. τον Ιούνιο του 2016.

Αυτό οι τραπεζίτες ελπίζουν να το πετύχουν επιστρατεύοντας και την πώληση και την ανάθεση σε διαχείριση και δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά, κάτι που επιτρέπει η νομοθεσία κάνοντας έτσι δελεαστικά τα πακέτα που θα βγάλουν προς πώληση αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Μάλιστα το γεγονός ότι από το 2018 παύουν οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις ακόμα και για τα ενυπόθηκα δάνεια που συνδέονται με ακίνητα χαμηλής αξίας καθιστά αντιληπτές τις ραγδαίες αλλαγές στην τραπεζική αγορά.