Χιλιάδες άνθρωποι με γνωστές ή άγνωστες σε αυτούς καρδιοπάθειες ταξιδεύουν κάθε μέρα με αεροπλάνο. Τα σύγχρονα αεροπλάνα, ιδιαίτερα τα επιβατικά, είναι κατασκευασμένα με υψηλή τεχνολογία που εξασφαλίζει στο εσωτερικό τους ατμοσφαιρικές συνθήκες ανάλογες με εκείνες που επικρατούν στο έδαφος.

Εντούτοις, το ύψος της πτήσης, η ηλιακή ακτινοβολία και η εξωτερική ατμοσφαιρική πυκνότητα του οξυγόνου επηρεάζουν την λειτουργία των οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα στις μεγάλης διάρκειας πτήσεις.

Έτσι, οι ασθενείς που έχουν χαμηλό κορεσμό οξυγόνου ως αποτέλεσμα των παθήσεών τους (π.χ. νοσήματα των πνευμόνων) μπορεί στη διάρκεια της πτήσεως να παρουσιάσουν δυσφορία, ακόμα και δύσπνοια. Αν συμβεί αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουν αμέσως την μάσκα οξυγόνου που υπάρχει στο αεροπλάνο.

Μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι παχύσαρκοι με παθήσεις των φλεβών των ποδιών. Η παρατεταμένη ακινησία στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων υποβοηθά στη δημιουργία θρόμβων στις λεγόμενες «εν τω βάθει» φλέβες των άκρων. Πολλές φορές οι θρόμβοι αυτοί αποσπώνται και δημιουργούν μικρές ή μεγάλες εμβολές στους πνεύμονες, πολλές από τις οποίες είναι απειλητικές για την ζωή.

Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει πάντα να υπάρχει ιατρική συμβουλή, οι χαρακτηριζόμενοι ως «υψηλού κινδύνου» επιβάτες να φορούν ειδικές κάλτσες κατά μήκος των ποδιών και να βηματίζουν εντός του αεροπλάνου κάθε ώρα πτήσης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις:

· Ο ασθενής με έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να ταξιδεύει μια εβδομάδα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, εφόσον είναι ασυμπτωματικός, ύστερα από εξέταση του καρδιολόγου του.

· Ο ασθενής με στηθάγχη προσφάτου ενάρξεως ή στηθάγχη ηρεμίας δεν μπορεί να ταξιδέψει προτού αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με επιτυχία.

· Ο ασθενής με μη σταθεροποιημένη καρδιακή ανεπάρκεια είναι επιρρεπής για οξύ πνευμονικό οίδημα κατά την πτήση.

· Ο ασθενής με ταχυαρρυθμίες οποιασδήποτε μορφής δεν πρέπει να ταξιδεύει χωρίς να αντιμετωπίσει επιτυχώς την αρρυθμία του.

· Ο ασθενής που έχει κάνει επιτυχημένη αγγειοπλαστική ή εγχείρηση bypassμπορεί να ταξιδέψει λίγες μέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

· Ο ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο σε εξέλιξη, πρέπει στη φάση αυτή να απέχει του αεροπορικού ταξιδιού.

Γενικά, κάθε άτομο πουεμφανίζει οποιοδήποτε σοβαρό σύμπτωμα (πόνο, δύσπνοια κ.λπ.) πριν από την πτήση, πρέπει να αναβάλλει το ταξίδι του μέχρι την επίλυση του προβλήματός του.