Στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν ορισμένα είδη που ζευγαρώνουν μόνο μερικές φορές το χρόνο και η περίοδος αυτή συμπίπτει με τις γόνιμες περιόδους τους. Οι άνθρωποι, αντιθέτως, είναι σε θέση να ζευγαρώνουν όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τις μέρες γονιμότητας. Ωστόσο, έχουν την τάση να κάνουν περισσότερο σεξ το καλοκαίρι απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν πολλές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι το καλοκαίρι αυξάνονται οι αναζητήσεις στο Google για θέματα που σχετίζονται με το σεξ, οι πωλήσεις προφυλακτικών και οι διαγνώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και ότιαυτή είναι η εποχή του χρόνου που είναι πιθανότερο να κάνουν για πρώτη φορά σεξ οι έφηβοι.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις αλλαγές στη σεξουαλική δραστηριότητα;

Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή ότι υπάρχουν βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τους θερινούς μήνες.

Από τους βιολογικούς παράγοντες ξεχωρίζουν οι αλλαγές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο (οι νευροδιαβιβαστές είναι ουσίες που επιτρέπουν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους), ενώ από τους ψυχολογικούς οι βελτιώσεις στη συχνότητα των θετικών συναισθημάτων εξαιτίας της αυξημένης ηλιοφάνειας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς παράγοντες, το καλοκαίρι βελτιώνονται και οι συνθήκες που απαιτούνται για να κάνουμε σεξ, αφού συνήθως διαθέτουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ευκαιρίες για σεξ.

Επομένως, όταν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, δεν είναι διόλου περίεργο ότι υπάρχει αύξηση στην ερωτική δραστηριότητα το καλοκαίρι. Αρκεί να γίνεται με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, διότι ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος μολύνσεως από νοσήματα του σεξ.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ