Επίθεση από «ψείρες της θάλασσας» δέχθηκε ένας 16χρονος στην Μελβούρνη, ο οποίος θέλησε να δροσίσει τα πόδια του στα παγωμένα νερά μιας παραλίας στο Μπράιτον.

Ο Sam Kanizay ως φαίνεται ήταν αφηρημένος γιατί κατάφερε στα μέσα του χειμώνα (σ.σ. η Αυστραλία έχει χειμώνα αυτή την εποχή) να μείνει με τα πόδια στο νερό για μισή ώρα.

Όταν όμως βγήκε από το νερό, συνειδητοποίησε ότι από τους άκρους πόδες και τα καλάμια του έτρεχε ποτάμι το αίμα από αναρίθμητες μικρές αλλά βαθιές πληγές, για τις οποίες χρειάσθηκε αρκετά ράμματα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο το απόγευμα και, παρότι ο νεαρός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο επειδή το αίμα δεν σταματούσε, οι γιατροί του Νοσοκομείου Dandenong πάλευαν έως το μεσημέρι της Κυριακής για να θέσουν την αιμορραγία υπό έλεγχο.

Αν και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι είδους θαλάσσιος οργανισμός προκάλεσε τόσο εκτεταμένη ζημιά στα πόδια του νεαρού, οι υδροβιολόγοι θεωρούν πιθανότερο πως ήταν «ψείρες της θάλασσας».

Οι «ψείρες της θάλασσας» (επιστημονικά λέγονται καλιγίδες) είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών.

Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα.

Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς. Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν.

Οι καλιγίδες είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά, διότι συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά και μπορεί να μπουν μέσα από το μαγιό τους και να τα δαγκώνουν κατ’ επανάληψιν.

Οι υδροβιολόγοι στη Μελβούρνη πιστεύουν ότι το παγωμένο νερό μούδιασε τα πόδια του SamKanizay, με συνέπεια να μην αντιληφθεί τα δαγκώματα των παρασίτων παρά μόνο όταν βγήκε από το νερό και άρχισε να βλέπει τις λίμνες από αίμα που συγκεντρώνονταν σε κάθε του βήμα.

Ωστόσο τους εκπλήσσει το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλο αριθμός καλιγιδών σε μία συγκεκριμένη παραλία, αλλά και η έκταση των βλαβών στα πόδια του νεαρού.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό είχε όμως και συνέχεια, αφού το βράδυ του Σαββάτου ο πατέρας του νεαρού πήγε στην ίδια παραλία, πέταξε στο νερό ένα κομμάτι κρέας και βιντεοσκόπησε τις «ψείρες» να το κατασπαράζουν.