Η «επιστροφή» του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, με την προσβολή 12 ατόμων και τον θάνατο δύο εξ αυτών, επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία της προστασίας από τα κουνούπια.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση:

1. Να φοράτε κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια) και ταυτοχρόνως είναι ανοικτόχρωμα και φαρδιά.

2. Να βάζετε εντομοαπωθητικά προϊόντα στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να περιέχουν δραστικές ουσίες όπως DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (picaridin ή KBR 3023), IR32535 και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση).

Να προσέχετε ώστε τα εντομοαπωθητικά να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο στα μάτι, και να μην τα χρησιμοποιείτε πάνω σε εκδορές, αμυχές (κοψίματα) ή τραύματα του δέρματος.

Μην αφήνετε επίσης τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά προϊόντα, ούτε να βάζετε εντομοαπωθητικά στις χούφτες τους για να αλείψουν το δέρμα τους (εσείς πρέπει να τα αλείφετε).

Εννοείται ότι πριν χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό στα παιδιά, θα συμβουλευθείτε τον παιδίατρο, καθώς και ότι θα χρησιμοποιήσετε όποιο προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Γενικά, τα εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται για παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, ενώ στις ηλικίες 2-12 ετών συνιστάται η χρήση τους υπό περιορισμούς (π.χ. όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων από έξαρση νοσημάτων που μεταδίδονται από έντομα).

Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη χρήση εντομοαπωθητικών.

Δεν χρειάζεται να βάζετε εντομοαπωθητικό προϊόν κάτω από τα ρούχα σας, αλλά είναι απαραίτητο να τα βάζετε μετά από το αντηλιακό.

Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα συνιστώνται για παραμονή σε υπαίθριους χώρους. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, συνιστάται να πλένετε το δέρμα σας με σαπούνι και νερό.

Τέλος, να τηρείτε πάντοτε τις οδηγίες χρήσεως των εντομοαπωθητικών.

3. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί από το σούρουπο έως το χάραμα, δηλαδή τις ώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.

4. Να κάνετε συχνά μπάνιο, για να απομακρύνετε από το δέρμα σας τον ιδρώτα. Μελέτες έχουν δείξειότι ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στον ιδρώτα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για τα κουνούπια.

5. Θωρακίστε το σπίτι σας. Χρειάζεστε αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού), κουνουπιέρες (κυρίως για τα μωρά) όταν αντενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε άλλα προστατευτικά μέσα, εντομοκτόνα στον αέρα (ταμπλέτες ή εξατμιζόμενα διαλύματα όταν βρίσκεστε στο σπίτι, σπιράλ στους υπαίθριους χώρους και αερολύματα όταν δεν είναι κανένας στο σπίτι), ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και κίτρινες λάμπες για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.

Φροντίστε ακόμα να μην υπάρχουν στάσιμα νερά οπουδήποτε μέσα ή γύρω από το σπίτι (μην ξεχνάτε τα πιατάκια από τις γλάστρες) και προνοήστε να είναι καλοκουρεμένο το γρασίδι, οι φυλλωσιές και ή/και οι θάμνοι στην αυλή σας.

Να ποτίζετε, τέλος, τα φυτά σας τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο.