H υπνοβασία είναι μια διαταραχή του ύπνου η οποία συνήθως σταματάει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Το παιδί που υπνοβατεί σηκώνεται από το κρεβάτι του, περπατάει και μιλάει, ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Τα μάτια του είναι ανοιχτά, η έκφρασή του κενή και όταν ο γονιός προσπαθεί να του μιλήσει, εκείνο μπορεί μεν να απαντά με λέξεις αλλά δίχως να έχουν οργανωμένη λογική ροή και νόημα. Επιπλέον, παρ’ όλες τις προσπάθειες του γονιού, είναι αδύνατο να το ξυπνήσει και στο τέλος το παιδί ηρεμεί, επιστρέφει σε βαθύ ύπνο και το επόμενο πρωί δεν θυμάται το γεγονός.

Η υπνοβασία είναι πιο συχνή στα αγόρια και έχει γενετική προδιάθεση. Οι γονείς πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι εφόσον δεν παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή του παιδιού, γιατί δεν μπορείτε ούτε να την ελέγξετε ούτε να την σταματήσετε. Το κύριό σας μέλημα οφείλει να είναι η φροντίδα της ασφάλειας του παιδιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα αιχμηρά αντικείμενα από κοντά του και να κλειδώσετε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μην τραυματιστεί.

Αν τα επεισόδια είναι συχνά προσπαθήστε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο του ύπνου, σημειώνοντας καθημερινά επί μία εβδομάδα την ώρα που το παιδί κοιμάται και την ώρα που αρχίζει να υπνοβατεί και αρχίζοντας να το ξυπνάτε 15 λεπτά πριν την αναμενόμενη έναρξη της υπνοβασίας (αυτό ίσως μειώσει την επανάληψή της).

Επειδή εξάλλου το άγχος και η κούραση ενισχύουν τις υπνοβασίες στα μικρά παιδιά, να παροτρύνετε το παιδί να κοιμάται πολλές ώρες και να συζητάτε καθημερινά μαζί του για τα γεγονότα της ημέρας που το ταράζουν ώστε να αποφορτίζεται.

Εάν ένα παιδί υπνοβατεί κάθε βράδυ, τραυματίζεται ή/και έχει έντονο και ανεξέλεγκτο άγχος, συνιστάται να επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο για να σας κατευθύνει θεραπευτικά ως προς τους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com