Το καλοκαίρι κρύβει πολλούς κινδύνους για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, που πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Ο συνδυασμός των αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής με την ανεμελιά που συχνά οδηγεί σε παρεκτροπές (από το πρόγραμμα διατροφής αλλά και από τις μετρήσεις), η αυξημένη φυσική δραστηριότητα (κολύμπι) και τα λιγοστά ρούχα και παπούτσια τούς αφήνουν εκτεθειμένους στην αφυδάτωση, την υπογλυκαιμία, τους μικροτραυματισμούς και την υπερθερμία, που θα μπορούσαν ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή τους.

«Για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκδηλώσουν ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας την ώρα που κολυμπούν ή να πατήσουν ένα γυαλί και να πάθουν μια σοβαρή μόλυνση στο πόδι» λέει η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Γεωργία Κάσση, διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας Αγιος Παντελεήμων.

«Εξίσου επικίνδυνη είναι η αφυδάτωση εξαιτίας της ελλιπούς κατανάλωσης υγρών ή η χρήση ινσουλίνης που “έβρασε” μέσα στο αυτοκίνητο κάτω από τον καυτό ήλιο. Και αυτά, είναι μερικά μόνο από τα δυσάρεστα απρόοπτα που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Για να προστατευθείτε, η δρ Κάσση παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Να πίνετε άφθονα υγρά, χωρίς ζάχαρη. Ιδανική επιλογή είναι το σκέτο νερό, κάποιος φυσικός χυμός (μην κάνετε υπερκατανάλωση), καφές ή τσάι με μέτρο.

*Να τρώτε ελαφρά. Κορμό του ημερήσιου διαιτολογίου σας πρέπει να αποτελούν τα λαχανικά, τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα), λίγοι καλής ποιότητας υδατάνθρακες (ολικής άλεσης), τα λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά και νερό, τσάι ή σόδα με το γεύμα. Να αποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά. Αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, φροντίστε να είναι κατά τη διάρκεια του γεύματος και περιοριστείτε σε ένα (γυναίκες) ή δύο (άνδρες) ποτηράκια κόκκινο κρασί. Να τρώτε φρούτα για επιδόρπιο.

*Να θυμάστε ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, διότι γίνεται ταχύτερα η απορρόφηση της ινσουλίνης. Οι καλύτερες ώρες για μπάνιο είναι 09.00 – 11.00 και μετά τις 16.30. Να μη βγαίνετε ποτέ στον ήλιο (ακόμα και στον απογευματινό) χωρίς αντηλιακή κρέμα.

*Στην παραλία μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι (για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς ή εγκαύματα από την καυτή άμμο).

*Μην κολυμπάτε μόνοι και μην ασχολείστε μόνοι με θαλάσσια σπορ.

*Μην αφήνετε τα αντιδιαβητικά φάρμακα (χάπια, ινσουλίνες), τους μετρητές και τα αναλώσιμα στο καυτό αυτοκίνητο. Μελέτη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο έδειξε πως όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι 27° Κελσίου, στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου ξεπερνά τους 43° σε 20 λεπτά και φθάνει τους 49° σε 60 λεπτά. Να τα φυλάτε λοιπόν μέσα σε ψυγειάκι ή σε ισοθερμική τσάντα, αλλά μακριά από τα τοιχώματά του ή τις παγοκύστες αντίστοιχα.

*Οταν κάνετε πολύωρα ταξίδια (με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο), να μετράτε το σάκχαρό σας κάθε τέσσερις ώρες.

*Οταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, να τοποθετείτε τα φάρμακα, τους μετρητές και τα αναλώσιμα κάτω από το κάθισμά σας και να τα παίρνετε μαζί σας κάθε φορά που θα κάνετε στάση.

*Οταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, να παίρνετε μαζί γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό για να μπορείτε να έχετε τα φάρμακα, τους μετρητές και τα αναλώσιμά σας στη χειραποσκευή σας. Αν το ταξίδι είναι στο εξωτερικό, να πάρετε μαζί και μια γνωμάτευση στα αγγλικά. Φροντίστε να ενημερώσετε λίγες ημέρες νωρίτερα την αεροπορική εταιρεία ότι έχετε διαβήτη, για να σας ετοιμάσει ειδικό φαγητό. Στην καμπίνα φροντίστε να έχετε έναν χυμό με ζάχαρη (για τυχόν υπογλυκαιμία). Αν το ταξίδι σας είναι υπερατλαντικό, ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για να σας δώσει οδηγίες για αναπροσαρμογή της δόσης των φαρμάκων σας, ανάλογα με την τοπική ώρα στον προορισμό σας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση από τον ξηρό αέρα της καμπίνας και να σηκώνεστε από τη θέση σας κάθε μία ώρα, για να περπατάτε επί τουλάχιστον 5 λεπτά.