Η τηλεόραση αποτελεί μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου που συνδέεται αναπόσπαστα με την καθιστική ζωή. Μια σειρά πολυκεντρικών μελετών έχει δείξει ότι το βάδισμα (και όχι το τρέξιμο) είναι η καλύτερη άσκηση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αναμφισβήτητα η καθιστική ζωή βλάπτει, ενώ αντίθετα όσο περισσότερο δραστηριοποιείται και κινείται ο άνθρωπος τόσο το καλύτερο. Τελικά φαίνεται πως μισή ώρα βάδισμα κάθε μέρα είναι το minimum που διασφαλίζει προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι σηκώνονται από την πολυθρόνα και κινούνται στη διάρκεια των τηλεοπτικών διαφημίσεων, προστατεύονται περισσότερο από εκείνους που παρακολουθούν συνεχώς το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό «Atherosclerosis» δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο «Η τηλεθέαση και οι κίνδυνοι για θνητότητα». Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 8.451 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια. Καταγράφηκαν 370 θάνατοι και, αφού αναλύθηκαν στατιστικά όσον αφορά όλους τους γνωστούς προδιαθεσικούς παράγοντες θνητότητας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση του τηλεοπτικού προγράμματος χωρίς διακοπή επί πάνω από 6 ώρες είναι ένας πρόσθετος παράγων θνητότητας, συγκριτικά με τη συνεχή τηλεθέαση επί λιγότερο από 2 ώρες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα υπήρξε η αύξηση των κλασικών δεικτών φλεγμονής και πηκτικότητας του αίματος (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ινωδογόνο) στα άτομα που έβλεπαν πολλή τηλεόραση. Οι δείκτες αυτοί είναι γνωστό ότι αυξάνονται σε καρδιαγγειακά επεισόδια ανεξάρτητα από την αιτιολογία που τα προκαλεί, γιατί η φλεγμονή και η δημιουργία θρόμβου μέσα στις αρτηρίες θεωρούνται οι βασικότεροι μηχανισμοί για την εκδήλωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Η ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στα ευρήματα της νέας μελέτης συνδέεται με την καθιστική ζωή στην πολυθρόνα και όχι με οποιαδήποτε άλλη επίδραση της τηλεόρασης (π.χ. η ακτινοβολία). Κάτι ανάλογο παρατηρείται στις παρατεταμένες πτήσεις με αεροπλάνο, γι’ αυτό συνιστάται η κινητοποίηση κάθε επιβάτη ανά 1-2 ώρες μέσα στο αεροπλάνο.

Βέβαια είναι λογικό ότι οι πάσχοντες από καρδιοπάθειες ή αγγειοπάθειες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις επιπλοκές που παρατηρούνται σε οποιαδήποτε μορφή καθιστικής ζωής.