Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται, χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια του νυν ή πρώην ερωτικού συντρόφου τους, σύμφωνα με νέα αμερικανικά στοιχεία.

Αναλύοντας τις στατιστικές για τις ανθρωποκτονίες μεταξύ 2003 και 2014 σε 18 αμερικανικές πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) της χώρας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο 55% των περιπτώσεων οι δολοφονίες ήταν απόρροια ενδοοικογενειακής βίας.

«Αυτό ισχύει για όλες τις εθνικές και φυλετικές ομάδες και αποδεικνύει ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί πια πρόβλημα δημοσίας υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εμίκο Πετρόσκι, από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Βίαιων Θανάτων του CDC.

Σύμφωνα με την έρευνά της, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δολοφονήθηκαν 10.018 γυναίκες, ενώ το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των δολοφονιών (ανήλθαν σε 3.519).

Η δολοφονία αποτελεί πλέον στις ΗΠΑ την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών.

Στις τέσσερις στις πέντε ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, θύτης ήταν ο νυν ερωτικός σύντροφος των γυναικών, ενώ στο 14% των περιπτώσεων θύτης ήταν ένας πρώην σύντροφος.

Σε μία στις τρεις περιπτώσεις, προηγήθηκε του φόνου ένας καυγάς, ενώ σε περισσότερες από μία στις 10 αιτία του καυγά ήταν η απιστία ή η ζήλεια.

Στο 11% των περιπτώσεων, εξ άλλου, οι γυναίκες είχαν ξαναπέσει θύματα της βίαιης συμπεριφοράς των συντρόφων τους κατά τους 11 τελευταίους μήνες πριν τον θάνατό τους.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύονται οι γυναίκες το ένστικτό τους, όσον αφορά τη σχέση τους», δήλωσε η δρ Ρουθ Γκλεν, εκτελεστική διευθύντρια της αμερικανικής Εθνικής Συμμαχίας εναντίον της Ενδοοικογενειακής Βίας (NCADV).

«Αν μια γυναίκα νιώθει μέσα της ότι κάτι δεν πάει καλά – επειδή λ.χ. η ζήλεια του συντρόφου της είναι υπερβολική, προσπαθεί να την ελέγχει σε ό,τι κάνει, προσπαθεί να την χειραγωγεί ή προσπαθεί να της επιβάλλεται – τότε πρέπει στ’ αλήθεια να αναρωτηθεί αν βρίσκεται σε μια υγιή σχέση ή πρέπει να φύγει αμέσως από αυτήν», είπε.