«Μέσα σε δυόμισι χρόνια, αυτή η κυβέρνηση έχασε το πολιτικό της πλεονέκτημα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έφερε στη Βουλή το θέμα του πλοίου με τα τσιγάρα ΣΕΚΑΠ. Σχολιάζοντας την υπόθεση, επισημαίνει ότι «οκτώ μήνες οι ελληνικές Αρχές επιδεικνύουν μια αμηχανία, άρνηση να κάνουν το καθήκον τους». Παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική για την επεμβατική στάση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «υπουργοί και πρωθυπουργοί απαγορεύεται να επαινούν ή να μέμφονται» δικαστικές αποφάσεις, και προτείνει αποχή από ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ κάνει λόγο για ένα Συνέδριο στο οποίο «είδαμε τους εαυτούς μας», τάσσεται, προς το παρόν, υπέρ ενός πολυκομματικού νέου φορέα και προβάλλει το «συλλογικό καλό» της παράταξης απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες.

Πώς σας φάνηκε η απάντηση της κυρίας Παπανάτσιου για το πλοίο στα Χανιά;

Πήρα μια επιστολή από την υφυπουργό η οποία είναι τυπική και αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να αποδειχθεί αντικειμενική ή υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της λαθρεμπορίας. Ωστόσο, το επισυναπτόμενο έγγραφο των τελωνειακών Αρχών λέει τόσα πράγματα σχετικά με την υπόθεση, που προκύπτει αβίαστα ότι πρόκειται περί λαθρεμπορίας. Εγώ μίλησα για λαθρεμπορία με Λ κεφαλαίο. Τα προϊόντα κατ’ αρχάς αφορούν ελληνική καπνοβιομηχανία, τη ΣΕΚΑΠ, όπως επιβεβαιώνουν οι τελωνειακές Αρχές. Εξήχθησαν για πρώτη φορά το 2014 προς το Μαυροβούνιο, αλλά δεν αναφέρεται προς ποια εταιρεία. Αυτό είναι ύποπτο. Ας μας πει η ΣΕΚΑΠ σε ποια εταιρεία έστειλε τα τσιγάρα, ώστε να δούμε αν η εταιρεία που εξήγαγε από το Μαυροβούνιο είναι η ίδια που εισήγαγε από τη ΣΕΚΑΠ. Διότι η εξαγωγική εταιρεία από το Μαυροβούνιο προς Λίβανο έχει ένα μυστήριο όνομα (Velvex Panama) και δεν αναζητά τα προϊόντα που εξήγαγε επί οκτώ μήνες. Διώχνoυν ένα προϊόν και δεν τους νοιάζει αν φτάνει στον προορισμό του. Αδιαφορούν, δηλαδή κρύβονται. Αυτό είναι λαθρεμπορία.

Τι σας κάνει τόσο βέβαιο;

Η υπουργός λέει ότι δεν έχει αποδειχθεί. Το πλοίο όμως μεταφέρει εμπόρευμα ανασφάλιστο. Αναρωτιέμαι, το πλοίο το ίδιο ήταν ασφαλισμένο; Ακόμα και οι τελωνειακές Αρχές διαπιστώνουν ύποπτη όψη στο προϊόν, αυτό που στις ερωτήσεις μου ανέφερα ως χύμα συσκευασίες και όχι κοντέινερ. Χύμα συσκευασία εμπορεύματος σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η εκφόρτωση στα λιμάνια της ΕΕ ούτε της Βηρυτού. Το επόμενο στοιχείο, μάλιστα, είναι το καθοριστικό. Η εισαγωγική εταιρεία υπάρχει, αλλά δηλώνει άγνοια για το προϊόν και φυσικά δεν το αναζητά. Το γεγονός ότι το πλοίο δεν πηγαίνει στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι οι Αρχές μας δεν πρέπει να ενδιαφερθούν –τα προϊόντα είναι ελληνικής καπνοβιομηχανίας. Από αυτήν την αφετηρία έπρεπε να το θεωρήσουν δική μας υπόθεση περί λαθρεμπορίας για να το διερευνήσουν. Για όλα αυτά έχει δημιουργηθεί ποινική δικογραφία όπως μας λέει ο κ. Κοντονής, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία και συνεντευξιάζεται. Τι πιστεύω; Λαθρεμπορία υπάρχει –κάποια στιγμή θα ειπωθεί.

Δικαιολογείται η απάντηση να μην αναφέρει καθόλου την αιτία της καθυστέρησης της έρευνας;

Η κυρία Παπανάτσιου δίνει μια αναντίστοιχη απάντηση με το έγγραφο που επισυνάπτει. Οκτώ μήνες οι ελληνικές Αρχές επιδεικνύουν μια αμηχανία, άρνηση να κάνουν το καθήκον τους. Γιατί; Γιατί αφορά μια ελληνική καπνοβιομηχανία, της οποίας ο βασικός μέτοχος είναι υποστηρικτής του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Γι’ αυτόν φέρνουν χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες φωτογραφίζονται στη σουίτα του με κασκόλ της ομάδας του (απρόσεχτοι, δηλαδή, ή αν θέλετε αλαζονικοί). Ολο αυτό δημιουργεί ένα πολιτικό σύμπλεγμα θεμάτων που κάνει την κυβέρνηση αμήχανη και μη ενεργούσα.

Γιατί επιμένετε σ’ αυτήν την ιστορία; Είστε σχεδόν ο μόνος που την κινεί αυτή τη στιγμή.

Ξεκίνησα με παρά πολύ ήπια διάθεση και καθόλου προσβλητικά, απέναντι σε έναν επιχειρηματία που μας έχει προσβάλει. Δεν κρατάω κακίες, ούτε έχω προσωπικά. Οταν βγήκε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ήταν λαγός, δεν το άκουσα ως κάτι ανεκτό από μια δημοκρατία. Αλλά πέρασε ο καιρός και όταν παρενέβη στην πολιτική ζωή του τόπου υπέρ του Πρωθυπουργού και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένιωσα, παρότι δεν αφορά το δικό μου κόμμα, πάρα πολύ θιγμένος από έναν επιχειρηματία αλαζόνα. Αλλά και πάλι δεν εξαρτάται η στάση μου από αυτό. Δεν μπορώ να σας περιγράψω από τη στιγμή που το ξεκίνησα μέχρι τώρα που μιλάμε τι πληροφορίες μού έρχονται. Είχαν τσακώσει κάτι και το κρατούσαν. Το Δημόσιο χάνει πάρα πολλά χρήματα από τη λαθρεμπορία. Γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους, γίνεται στο Κολωνάκι! Το είδα εγώ με τα μάτια μου στην Ομόνοια. Η παράλληλη αγορά ανθεί, το άκουγα αλλά δεν το έβλεπα. Τώρα το βλέπω. Και θα συνεχίσω με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και εκεί δεν θα ‘μαι πια ήπιος.

Πιστεύετε ότι η υπόθεση αποτελεί μια περίπτωση νέας διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ;

«Για άνθρωπο με τον οποίο συνδεθήκατε δεν ενεργείτε τα νόμιμα» –το είπα στην ανακοίνωσή μου. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τον έναν, άλλα για τον άλλον. Σε ό,τι αφορά τη λαθρεμπορία όμως είναι ανεπίτρεπτο.

Τι συνέβη στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν;

Κατέθεσα στην Εξεταστική για την Υγεία, το ζητούσα επιμόνως. Με τα πολλά με δέχθηκαν να πάω και νομίζω, μέσα σε δύο συνεδριάσεις 16 ωρών, πήραν απαντήσεις για τα πάντα. Αφησαν να περιρρέει στην ατμόσφαιρα ότι υπήρχε θέμα διαφθοράς, κανείς δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο, αλλά όλοι αναρωτιόνταν τι έχει γίνει εκεί. Εφεραν έναν υπόδικο, ο οποίος είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί από κάπου να πιαστεί –έχοντας βέβαια και την πείρα άλλων δύο περιπτώσεων, στις οποίες συναλλάσσονταν με εγκλείστους (μία στο «Noor 1» και άλλη μία σε υπόθεση τρομοκρατίας, η οποία μάλιστα κόστισε και τη θέση ενός υπουργού). Βρήκαν έναν άνθρωπο σε μεγάλη δυσκολία, τον έφεραν, είπε όσα εκείνος θεωρεί ότι υπερασπίζουν τον εαυτό του. Ο,τι είπε είναι αντίθετο με όσα έλεγε πριν από πέντε χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει, τον επικαλείται ο Πρωθυπουργός!

Με όλα αυτά περί Δικαιοσύνης, Καμμένου και λοιπών σκανδάλων, έχει, πιστεύετε, τελειώσει το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος»;

Η κυβέρνηση αυτή είχε πλεονέκτημα. Οχι ηθικό, πολιτικό, επειδή δεν είχαν σχέση με την εξουσία. Το έχασαν μέσα σε δυόμισι χρόνια. Η πρώτη πράξη απώλειας ήταν η απόπειρά τους να κάνουν δικά τους κανάλια, παράλληλα με μια σειρά από θέματα που ακούγονται –υπέρογκες αμοιβές αξιωματούχων, ας πούμε, και αύξηση του αριθμού των μετακλητών. Θα μου πεις, πελατειακό κράτος είναι αυτό, όχι διαφθορά, αλλά και πάλι, δεν ηχεί καλά. Τη στιγμή όμως που ήρθε η τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ, καπάκι οι υποθέσεις λαθρεμπορίου και μετά το όλο θέμα που δημιουργείται με την κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση του «Noor 1», που τους έχει μετατρέψει σε κατηγορουμένους.

Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνήσεις λαϊκιστών, οι οποίες πλέον χρεοκοπούν όπου εμφανίζεται πρόβλημα. Στα σκουπίδια, στη φορολογία, στην Παιδεία. Τι να πρωτοπιάσω; Ολα αποδεικνύουν την κυβερνητική τους ανεπάρκεια. Και ας μην ξεχνάμε, εμείς είμαστε κόμμα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Αυτοί είναι ένα κόμμα αγεωγράφητο. Τα κόμματα Μαδούρο – Τσάβες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή πολιτική γεωγραφία.

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πληρώσει τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο;

Ναι, γιατί προσπάθησε να τον καλύψει. Εχει κυβερνητικό πρόβλημα. Απηύθυνε σε εμάς πρόταση για να κάνει εναλλαγή. Την απορρίψαμε αμέσως, όλοι. Ημασταν κατηγορηματικοί. Το έκανε γιατί βουλιάζει ο εταίρος του και θέλει εναλλακτικό δεκανίκι. Εμείς όμως δεν είμαστε ενισχυτικό προϊόν υγείας. Δεν είμαστε βιταμίνη. Είμαστε φάρμακο θεραπείας για τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού λαού. Επομένως, φαίνεται πως κινδυνεύει ο εταίρος του και, ως εκ τούτου, η κυβέρνησή του. Για μας στην υπόθεση του «Noor 1» το θέμα είναι ο Τσίπρας, ο οποίος καλύπτει τον υπουργό του. Αν αυτή η συνεργασία σπάσει, δεν βλέπω τρόπο η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία.

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη επίθεση στη Δικαιοσύνη;

Υπουργοί και πρωθυπουργοί απαγορεύεται να επαινούν ή να μέμφονται τη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω κριτικής, όμως πρόκειται για μια άλλη κρατική λειτουργία, ανεξάρτητη, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή. Επιστήμονες και πολίτες μπορούν βέβαια να σχολιάζουν τις αποφάσεις –θυμάστε την υπόθεση Νάσιουτζικ; Αλλο να λες «δεν συμφωνώ με μια απόφαση», άλλο ότι ο δικαστής είναι «αντικυβερνητικός» και άλλο να προδικάζεις αποφάσεις με εκφράσεις τύπου «ούτε μία στο εκατομμύριο». Και ας μην ξεχνάμε και το άλλο που ακούστηκε: ποιος ερμηνεύει το «περί δικαίου αίσθημα»; Εσείς; Εγώ; Ας ρωτήσουμε κάποιον που του έσπασαν τη βιτρίνα να μας πει τη γνώμη του. Σε μια κοινωνία δεν βρίσκεις εύκολα κοινή συνισταμένη, ούτε γίνεσαι αφηγητής της. Το θέμα είναι θεσμικό. Είμαστε εκτός ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας. Τώρα λένε θα κάνουν δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Απαγορεύεται! Εγώ θα προτείνω να απόσχουμε, όλη η αντιπολίτευση μαζί, γιατί ο νόμος λέει πως αν δεν μετάσχει το 40% του πληθυσμού, το δημοψήφισμα δεν παράγει ούτε συμβουλή. Είναι σαν να μην έγινε. Το ΚΚΕ απείχε το 2015 και δείχνει τον δρόμο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Εχουμε βελτιώσει την πολιτική μας συνοχή και τις θέσεις μας

Πού βρίσκεται σήμερα η Κεντροαριστερά;

Το Συνέδριό μας πήγε πάρα πολύ καλά, γιατί είδαμε τους εαυτούς μας. Ελειπαν ελάχιστοι και πιστεύω ότι τώρα σιγά σιγά κι αυτοί θα προσαρμοστούν σ’ αυτήν την πορεία ή θα κόψουν τη σχέση με τον χώρο. Εγώ ανήκω στο Κέντρο, αυτή είναι η πολιτική μου τοποθέτηση. Αλλά είμαι ενταγμένος σε έναν κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας, κεντροαριστερό, και μπορώ να έχω κοινές πολιτικές με συντρόφους πιο αριστερούς από μένα –ειδικά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπηρετώ την Κεντροαριστερά, την κυβερνώσα Κεντροαριστερά, όπως τη λέω. Με χαρά διαπίστωσα ότι έχουμε βελτιώσει την πολιτική μας συνοχή και τις θέσεις μας. Θα περάσουμε το 10%, ενώ, αν έρθει και Το Ποτάμι, έχουμε πιθανότητες να είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Αυτή τη στιγμή αποδέχομαι ως ορθότερη τη λύση ενός πολυκομματικού σχηματισμού, ξεπερνώντας όμως τα προβλήματα διοίκησης –τα πολλαπλά όργανα πολλές φορές δυσκολεύουν τη ζωή. Εμένα δεν με πειράζει όταν οι πέντε αρχηγοί μαζεύονται να αποφασίσουν, αλλά πειράζει άλλους. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί, είναι κοινός τόπος. Το συζητάω ακόμα για την τελική φύση του φορέα, όμως το φθινόπωρο το θέμα θα πρέπει να έχει τελειώσει. Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να πάρουμε την ευθύνη μόνοι μας, πρέπει να πάμε στη βάση. Οταν θα ψηφιστεί ο αρχηγός, να ψηφίσουμε και γι’ αυτό.

Σκεφτήκατε να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέουφορέα;

Δεν το ‘χω σκεφτεί. Ομως θέλω να σας πω ότι στηρίζω τη διαδικασία που καθόρισε η Φώφη Γεννηματά, πριν ακόμη γίνει κεντρική απόφαση. Είπα στο Συνέδριο ότι η κυβερνώσα Κεντροαριστερά έχει ανάγκη από μας. Δεν έχει να μας δώσει, πρέπει εμείς να της δώσουμε. Επομένως πρυτανεύει στις σκέψεις μου το συλλογικό καλό της παράταξης και θα βοηθήσω από την πρώτη γραμμή, χωρίς να ζητάω κάτι. Αυτή είναι η στρατηγική μου και πιστεύω ότι έτσι θα βοηθήσω περισσότερο. Δεν έχω, πάντως, ασχοληθεί με το θέμα της ηγεσίας. Παραίνεσή μου, μάλιστα, είναι να μην κοιτάξουμε τις ατομικές μας φιλοδοξίες. Δεν είναι ώρα γι’ αυτό. Ας μη σταματήσουμε την ανοδική μας πορεία. Οποιος επιχειρήσει να την πειράξει, εμένα θα μ’ έχει αντίπαλο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αλλο να λες «δεν συμφωνώ με μια απόφαση», άλλοότι ο δικαστής είναι «αντικυβερνητικός» καιάλλο να προδικάζεις αποφάσεις με εκφράσεις τύπου «ούτε μία στο εκατομμύριο». Και ας μην ξεχνάμε και το άλλο που ακούστηκε: ποιος ερμηνεύει το «περί δικαίου αίσθημα»; Εσείς; Εγώ; Ας ρωτήσουμε κάποιον που του έσπασαντη βιτρίνα να μας πει τη γνώμη του. Σε μια κοινωνία δεν βρίσκεις εύκολα κοινή συνισταμένη, ούτε γίνεσαι αφηγητής της. Το θέμαείναι θεσμικό. Είμαστε εκτός ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας.