Στην πόλη της Κω, κυρίως σε παλαιά κτίσματα-λιθοδομές, φαίνεται να περιορίζονται οι ζημιές, όπως διαπίστωσε και το κυβερνητικό κλιμάκιο (Τόσκας, Σπίρτζης, Σαντορινιός), που επιτόπου έκανε λόγο για «απόλυτα διαχειρίσιμη κατάσταση» και «κανονικότητα που αποκαθίσταται πλήρως».

Μεταξύ των λιγοστών κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν το ιερό του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου και τμήμα του μουσουλμανικού τεμένους στην Πλατεία Ελευθερίας, ζημιές καταγράφηκαν στο παραλιακό μέτωπο και μικρορωγμές στο κτίριο της τοπικής Διεύθυνσης Αστυνομίας. Ηδη κλιμάκια μηχανικών ξεκίνησαν ελέγχους για την εκτίμηση της κατάστασης, με προτεραιότητα στα ξενοδοχεία και στα δημόσια κτίρια και υποδομές.

Το αγκάθι εντοπίζεται πλέον στο λιμάνι, το οποίο μέχρι νεωτέρας κατέστη ανενεργό, λόγω ρηγματώσεων που προκλήθηκαν στην προβλήτα. Εκεί έφθασαν χθες ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Εργων του υπουργείου Υποδομών και επιστήμονες του ΕΜΠ ώστε, με τη συνδρομή δυτών, να εξετάσουν τρόπους για να αποκατασταθεί, αρχικά μερικώς, η λειτουργία του. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, εξήγησε ότι αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να εξευρεθεί το συντομότερο ασφαλής χώρος για να δένουν τα πλοία. Με τη σειρά του, ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης τόνισε, επίσης στα «ΝΕΑ», ότι «το κρηπίδωμα του λιμενοβραχίονα φαίνεται να άντεξε, γιατί όλα δείχνουν ότι ο σεισμός δεν προκάλεσε κυματοειδή μορφή». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, μεγάλο μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση και εξετάζεται η κατασκευή ράμπας, ώστε τα πλοία της ακτοπλοΐας να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Προσωρινά τα πλοία από τον Πειραιά θα δένουν στο λιμάνι της Κεφάλου.

«Ολες οι άλλες υποδομές –ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο –λειτουργούν χωρίς προβλήματα» διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ενώ ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε ότι ήδη από χθες το πρωί η κατάσταση στο νησί είχε κιόλας αρχίσει να ομαλοποιείται.

ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν στα ξενοδοχεία, όπου αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 200.000 τουρίστες, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι λένε στα «ΝΕΑ» ότι η εικόνα για τις συνέπειες του σεισμού θα αποκρυσταλλωθεί πλήρως στο επόμενο διάστημα. Για την ώρα, σύμφωνα με τοπικά τουριστικά γραφεία, δεν υπάρχουν ακυρώσεις από το εξωτερικό. Σε όποιες μονάδες σημειώθηκαν μικρορωγμές θα γίνουν κατά προτεραιότητα έλεγχοι από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Κωνσταντίνα Σβύνου, «στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει πρόβλημα, οι τουρίστες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις εξελίξεις». Για την ίδια, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τοπικό τουρισμό είναι πλέον η αναστολή λειτουργίας του λιμανιού, αν και η τουριστική κίνηση στο νησί εξυπηρετείται κατά βάση (90%) μέσω αεροπορικών συνδέσεων. Προβλήματα παρατηρούνται στη διασύνδεση της Κω με την Τουρκία, καθώς εκεί καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων. Γι’ αυτό και όλες οι ημερήσιες εκδρομές προς τη γειτονική χώρα έχουν προς το παρόν ακυρωθεί.

Στον αντίποδα, το αεροδρόμιο στην Κω «λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις», έστω με μικροκαθυστερήσεις πτήσεων χθες, όπως έκανε γνωστό η Fraport Greece. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, ελέγχθηκαν όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι όποιες μικροζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως.