Ξεκίνησα να κάνω μουσική γιατί ήμουν τυχερή που είχα πατέρα μουσικό! Από μικρή είδε την αγάπη και την κλήση μου για τη μουσική και σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησα τις σπουδές μου στο κλασσικό πιάνο.

Η πρώτη παράσταση που είδα ήταν του John Maklafin στο Αμερικανικό Κολέγιο. Ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της τζαζ. Βλέποντας αυτούς τους μουσικούς επί σκηνής να κάνουν αυτό ακριβώς που αγαπούσαν είπα ότι θα κάνω και εγώ μόνο αυτό που καλλιτεχνικά θέλω χωρίς καμία έκπτωση.

Η πρώτη μου παράσταση ήταν σε ηλικία 19 ετών κοντά στο Γιώργο Νταλάρα στη σειρά παραστάσεων που πραγματοποίησε με τίτλο «Από Καρδιάς». Μεγάλη εμπειρία, γνώση και συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς αφοσίωση κόπο και πολύ δουλειά.

Αν δεν έκανα μουσική μάλλον θα έκανα αθλητισμό σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Μια συμβουλή από τη δασκάλα μου Ειρήνη Σαφελά, είναι αυτό που με συμβούλευε πάντα ενώ πριν με είχε μαλώσει: να παίζω όπως αισθάνομαι και να μην ακούω κανέναν. Μου έλεγε έχεις ταλέντο, μουσικότητα και αισθητική άρα μην φοβάσαι τίποτα! Και αυτό κάνω.

Πάνω στη σκηνή νιώθω ότι πετάω, ότι ζω σε ένα όνειρο που κάνει τη μετάβασή του στην πραγματικότητα σταδιακά από την αρχή μέχρι και την τελευταία νότα της παράστασης.

Το πιο περίεργο πράγμα που μου έχει συμβεί σε παράσταση …

τίποτα περίεργο είναι όλα φυσικά και προέκταση της ζωής μου.

Η παράσταση που πάντα θα θυμάμαι είναι σε ένα Φεστιβάλ στο Ελατοχώρι μέσα στο δάσος. Η ενέργεια του δάσους, του κόσμου, το υψόμετρο που ήταν στα 1600 μέτρα, τι να πω, είναι από τις στιγμές που δεν περιγράφονται ούτε προφορικά ούτε γραπτά.

Η μουσική σε συνδυασμό με το θέατρο και τον χορό για μένα είναι το νόημα της ζωής μου. Ο συνδυασμός των τριών αυτών τεχνών θεωρώ ότι είναι ότι ωραιότερο μπορείς να βιώσεις. Κάνοντας μαθήματα θεάτρου και χορού στο σύστημα της Μάρθα Γκράχαμ κατάλαβα βαθιά πόσο συνδέονται οι τέχνες και πόσο σημαντικό είναι για την ψυχοκάθαρση και τη δική μου αλλά και του ακροατή.

Ονειρεύομαι να ανοίξω ένα νέο καλλιτεχνικό δρόμο για τις επόμενες γενιές.

Info

• Η Άννα Μπουρμά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στο Ωδείο Ν. Σμύρνης με την Ειρήνη Σαφελά.

• Είναι αριστούχος πτυχιούχος κλασσικού πιάνου και ανωτάτων θεωρητικών της μουσικής. Επίσης έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, έχει διδαχτεί για τρία χρόνια χορό Graham, και παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής με τον Μανώλη Ιωνά και φωνητικής με την Αμαλία Βίνος.

• Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Παντελή Θαλασσινό κ.ά.

• Η μουσικοθεματική παράσταση «Τα πέντε στοιχεία» είναι εμπνευσμένη από τη θεωρία του Ησίοδου, για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη και το 5ο ξεχασμένο στοιχείο) τον Αιθέρα. Η παρουσία παραδοσιακών οργάνων, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι, αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping, δίνουν ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα και συνδυάζουν τον σημερινό ήχο με τον παραδοσιακό. Έτσι ο ακροατής αντιλαμβάνεται από το πρώτο άκουσμα το ταξίδι της παράδοσης στο παρόν και συνδέεται με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία καθώς και με την σύγχρονη αναζήτηση και γραφή.

• Η Άννα Μπουρμπά θα βρεθεί στις 19 Ιουλίου για πρώτη φορά στο Ευριπίδειο Θέατρο στο Φεστιβάλ Ρεματιάς που διοργανώνει ο δήμος Χαλανδρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παράσταση ξεκινάει στις 21.15.

• Από το φθινόπωρο λόγο συνεχόμενων sold out παραστάσεων θα κάνει άλλη μια μικρή σειρά εμφανίσεων στο Θέατρο Αλκμήνη και μετά θα ταξιδέψει.