Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.

Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν την Πέμπτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και έπειτα από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Οπως δήλωσε, παρακολουθεί με ιδιαίτερα προσωπικό ενδιαφέρον την πορεία του προγράμματος «Νέα Αθήνα» λόγωκαι της επιστημονικής ιδιότητάς του, υπενθυμίζοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Πολεοδομία, τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας όπου είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, καθώς και το γεγονός ότι η γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές ενέργειες με θεσμική ασφάλεια, το 2018 να γίνουν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνισμοί και «μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη».

Στο μεταξύ, με διαδοχικές αναρτήσεις του στοTwitter, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε μια σειρά παρεμβάσεων που υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος. Οπως σημειώνει:

«* Εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

* Προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

* Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση στρατηγικών ενεργειακών έργων. Του αγωγού φυσικού αερίου East Med, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.

* Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις ΑΠΕ, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις άνω του 1 δισ.

* Δημιουργούμε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν πολίτες ή οι νέες «ενεργειακές κοινότητες» να παράγουν ενέργεια.

* Το πρόγραμμα «εξοικονομώ», που θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφορά ιδιωτικά & δημόσια κτίρια, αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

* Η διασύνδεση των νησιών & το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ.

* Προτεραιότητα η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η Συμφωνία του Παρισιού. Έχουμε καλύψει σημαντικό δρόμο για τους στόχους του 2020.

* Με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης.

* Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο.

* Αλλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020».

Σε άλλη διαδικτυακή ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι«σε περιοχές υποβαθμισμένες από απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης, προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Το σχέδιο αστικών αναπλάσεων «Νέα Αθήνα» έχει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την παραγωγική στήριξη της πόλης. Ενα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ώστε μέσα σε περίπου έναν χρόνο να έχουν περατωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες».