Λογοπαίγνιο των λέξεων έρωτας και γέροντας και ταυτόχρονα κρητική ονομασία του δίκταμου, το γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες βοτάνο, o «Ερωντας» έφερε κοντά οκτώ δημιουργούς. Οι Βίκυ Αδάμου, Πάρις Ερωτοκρίτου, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Άρτεμις Λαμπίρη, Αμάλια Μπένετ, Johnny O, Κατερίνα Σκιαδά και Πέρσα Σταματοπούλου παρουσιάζουν σύντομες σκηνικές συνθέσεις πάνω στο δίπτυχο έρωτας-επανάσταση, οι οποίες εξελίχθηκαν σε ενιαία παράσταση που παρουσιάζεται στον Κινητήρα.

«Ο ‘Ερωντας σημαίνει έρωτας διαφορετικός, σαν βάλσαμο- δίκταμο κρητικό, σημαίνει παιχνίδι με τον έρωτα και τον γέροντα, σημαίνει το Ν για την ανατροπή και την αντίσταση. Ερωντας σημαίνει έρωτας για πάντα, με τη ζωή, με τους ανθρώπους, με την κάθε μας μέρα» λέει η Αντιγόνη Γύρα που υπογράφει την επιμέλεια και το συντονισμό.

«Το δικό μου έργο με τίτλο “Ερωντας-πορνό” αφορά στη σχέση ενός μεσήλικου ζευγαριού που προσπαθεί να δώσει πνοή στον αδικοχαμένο έρωτα, μέσω μιας ταινίας πορνό» εξηγεί η Βίκυ Αδάμου. «Ένα ολόκληρο συνεργείο εισβάλλει από την οθόνη στο σαλόνι τους για την επιτυχία του στόχου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μιλάω για εκείνη τη στιγμή που και οι δύο βλέπουν το πτώμα στο δωμάτιο αλλά κανείς δε μιλάει γι’ αυτό, κανείς δεν παίρνει τη δύσκολη απόφαση να κόψει το καρκινικό άκρο στο άλλοτε ιδανικό σώμα που ενώθηκε από «δύο εις σάρκα μίαν». Τραγικές καταστάσεις που χρειάζονται χρόνο, φιλοσοφική διάθεση και πικρό χιούμορ για να διαχειριστείς την απώλεια και να επιστρέψεις στο παιχνίδι των κύκλων της ζωής που ανοίγουν και κλείνουν ανελέητα! Επαφή – απόσταση, πισωγυρίσματα, επαναλήψεις και η συνύπαρξη φαντασίας και πραγματικότητας ήταν τα υλικά με τα οποία καταπιάστηκα στο να στήσω ένα κωμικοτραγικό καλλιτεχνικό πορνό. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω μια ιδιαίτερα ανοιχτή ομάδα που δέχτηκε την πρόκληση χωρίς φόβο αλλά με πάθος».

Ερωτας και επανάσταση. «Μια κοινή συνισταμένη του έρωτα και της επανάστασης αποτελεί το αίσθημα ή η λαχτάρα ελευθερίας τόσο του ερωτευμένου όσο και ενός επαναστάτη» λέει ο Πάρις Ερωτοκρίτου που παρουσιάζει την παράσταση «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου ή πώς να σταματήσεις να είσαι ερωτευμένος». «Την ίδια στιγμή έρωτας και επανάσταση ενέχουν ως καταστάσεις αδρεναλίνη, αλλά και αυξημένο κίνδυνο. Θα έλεγα πως η ένταση της ορμής – ή ακόμα και της παρόρμησης- που χαρακτηρίζουν τον έρωτα έχουν πολλά κοινά με την ορμή μιας επανάστασης. Ο έρωτας μπορεί να απελευθερώσει στο προσωπικό επίπεδο όπως και η επανάσταση στο συλλογικό, αλλά την ίδια στιγμή να καταστρέψει ότι άλλο βρεθεί στο διάβα του. Βέβαια η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η επανάσταση – όπως και ο έρωτας – έχουν σύντομη διάρκεια. Το σημαντικό είναι η συνέχεια, τόσο του έρωτα όσο και μιας επανάστασης, να διαπνέεται από το πνεύμα αλλά και την «γεύση» που άφησαν όσο ήταν σε εξέλιξη».

Η συνεργασία. «Αυτό που με κατέπληξε εξαρχής και συνεχίζει να με καταπλήσσει, είναι το πόσο ανοιχτοί είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι, συνδημιουργείς, συνυπάρχεις και μοιράζεσαι τη σκηνή» λέει η Άρτεμις Λαμπίρη. Η συνεργασία μου με τον Κινητήρα κρατάει πια πέντε πέντε χρόνια. Ο Κινητήρας έχει υπάρξει κινητήριος δύναμη για πολλούς καλλιτέχνες και ευτυχώς συνεχίζει. Σ’ αυτό το πρότζεκτ η συνένωση όλων αυτών των ανθρώπων δημιουργεί ένα τοπίο πολυφωνικό, με κοινό άξονα τον έρωτα, μα και τη βαθιά αλληλοκατανόηση που έχει δημιουργηθεί στα τόσα χρόνια συνεργασίας. Συγκίνηση, χιούμορ, ερωτισμός, μοίρασμα, προσωπικότητες».

Info

«Ερωντας»

Κινητήρας- Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 210-9248.328).

Σάββατο και Κυριακή 20-21 και 27-28 Μαΐου 2017, στις 21.30.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210-9248.328 ή στο info@kinitiras.com

www.kinitiras.com fb: Kinitiras FB: ΈΡΩΝΤAS