Μεταχρονολογημένη Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει σήμερα για την κυβέρνηση –με το «δράμα» να κορυφώνεται την Πέμπτη, με την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας που φέρνουν δυσβάστακτο λογαριασμό και ανοίγουν νέο κύκλο σκληρής πολιτικής σύγκρουσης. Ηδη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά, μιλώντας για τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, αλλά η κυβέρνηση απαντά πως η συμφωνία είναι διαχειρίσιμη.

Αυτό είναι και το επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί να τροφοδοτήσει το Μαξίμου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –και για το οποίο έγινε ειδικό φροντιστήριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την Παρασκευή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μοναδική προϋπόθεση, σύμφωνα με το ίδιο επιχείρημα, είναι να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και έτσι τα θετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων τα αντίμετρα και η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, να αναπτυχθούν μέσα στα δύο χρόνια που ακολουθούν.

«Η Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης, επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο» τόνισε στις παρεμβάσεις του από την Κίνα και ο Πρωθυπουργός, σε μια εμφανή προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού στο εσωτερικό και αποστολής αισιόδοξων μηνυμάτων προς υποψήφιους επενδυτές στο εξωτερικό.

Παράλληλα, εκτός των αντιμέτρων, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα παίξει με το χαρτί της κατάργησης της προνομιακής φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει ότι επιδιώκει την ισονομία και πως λαμβάνει ένα «αντισταθμιστικό» μέτρο που θίγει τον πολιτικό κόσμο και εξισορροπεί τις συνέπειες από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας για την κοινωνία.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει, εξάλλου, το θέμα του χρέους. Τουναντίον, παίζει τα ρέστα της στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΔΝΤ – Γερμανίας με ενδιάμεσους τους Ευρωπαίους, ούτως ώστε να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, στο περιθώριο του φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού, δεν έβγαλε ειδήσεις. Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η συνολική συμφωνία έως το Eurogroup είναι εφικτή, ορμώμενοι ίσως και από το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατεβάσει τους τόνους και μετά τη σύνοδο του G7 στην Ιταλία δήλωσε ότι ευελπιστεί σε λύση «σύντομα». Προς τούτο, στην κυβέρνηση αναμένουν θετικά μηνύματα και από τη σημερινή σύνοδο του EuroWorking Group.

Το θέμα του χρέους θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, όχι μόνο για τα πρακτικά του οφέλη στην οικονομία, αλλά και για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Κυρίως διότι η δέσμευση Τσίπρα πως τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος δεν αποτυπώνεται ρητά στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου, παρά τα περί του αντιθέτου αιτήματα αρκετών βουλευτών.

«Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος» δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Αθήνα 9,84), αντανακλώντας την αισιοδοξία που ενυπάρχει, αν και πρόσθεσε πως «αν χρειαστούν μερικές μέρες μετά τις 22 Μαΐου, δεν θα είναι τόσο τρομερό». Κατά τον ίδιο τρόπο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ ότι υπήρξε «απόλυτη ταύτιση» ως προς την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, διαφορετικά θα καταστεί περιττή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ανακοίνωση του Ταμείου, πάντως, γίνεται λόγος για ταύτιση απόψεων και ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί –αποστροφή που απουσίασε από την κυβερνητική ενημέρωση.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επαφές του Πρωθυπουργού στην Κίνα, η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά, δεν φαίνεται να οδήγησε στην αποκλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών. Αντιθέτως, η αμφιλεγόμενη δήλωση του τούρκου προέδρου και το αίτημά του για «πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης» δημιούργησε ακόμη περισσότερες γκρίζες ζώνες.

Το Κυπριακό κυριάρχησε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία αφενός και την Κίνα αφετέρου συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του με τους Βλαντίμιρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Λι Κετσιάνγκ. Ειδικά στη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων σε οικονομία, τουρισμό και εμπόριο, ενώ αποφασίστηκε η προετοιμασία της νέας Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και επενδυτικές συμφωνίες, πέραν του ελληνοκινεζικού επενδυτικού μνημονίου για θέματα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (Asian Investment and Infrastructure Bank), ανοίγοντας παράθυρο για νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.