Η κυβερνοεπίθεση που έγινε την Παρασκευή, έπληξε 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραιτ, που εξέφρασε το φόβου του, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά την αυριανή επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνοεπίθεσης της Παρασκευής που εντοπίζεται στην απαίτηση για την καταβολή λίτρων σε συνδυασμό με “τη δράση ενός ιού” ώστε η κυβερνοεπίθεση να διαδοθεί αυτόματα.

«Το εύρος της κυβερνοεπίθεσης αυτής, είναι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Μεταξύ των θυμάτων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίες. Επί του παρόντος είμαστε στη φάση κλιμάκωσης της απειλής. Οι αριθμοί αυξάνονται και φοβάται ότι θα εξακολουθήσουν ν’ αυξάνονται όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις εργασίες τους, τη Δευτέρα το πρωί κι ανοίξουν τους υπολογιστές τους» τόνισε ο Γουέινραιτ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τομ Μπόσερτ, να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ, προκειμένου να εκτιμηθεί η απειλή που ενδεχομένως έθεσε η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση εναντίον τουλάχιστον 150 χωρών, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου που είναι επιφορτισμένο με θέματα εθνικής ασφάλειας είχαν και το Σάββατο συνάντηση στον Λευκό Οίκο, την ώρα που το FBI και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) επιχειρούν να εντοπίσουν τους δράστες της μαζικής αυτής κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.