Ραγδαία αύξηση στους θανάτους πεζών έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ και κύριος λόγος για αυτό είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Συλλόγου Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (GHSA), στη διάρκεια του 2016 αναφέρθηκαν 6.000 θάνατοι πεζών, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια οι θάνατοι πεζών αυξάνονται τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι ο συνολικός αριθμός θανάτων σε τροχαία.

Η έκθεση αποδίδει την αύξηση σε ποικιλία παραγόντων, ανάμεσά τους η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους πεζούς και τους οδηγούς.

Αλλοι παράγοντες είναι η αύξηση των χιλιομέτρων που οδηγεί ο μέσος οδηγός σε διάστημα ενός χρόνου (λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και μείωσης των τιμών του πετρελαίου) και η αύξηση στο περπάτημα και το τρέξιμο για φυσική άσκηση ή για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημαντικός παράγοντας είναι και το αλκοόλ, με το 34% των πεζών και το 15% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρα τροχαία να βρίσκονται υπό την επήρεια.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από όλες τις αμερικανικές πολιτείες για το πρώτο εξάμηνο του 2016.