Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης αποτελεί από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και αιφνίδιοι θάνατοι.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς συνιστούν την προληπτική χορήγηση της ασπιρίνης σε διαβητικούς που έχουν εκδηλώσει ήδη καρδιαγγειακά επεισόδια ή σε διαβητικούς μέσης ή προχωρημένης ηλικίας.

Η ασπιρίνη με το να αποτρέπει τη συγκόλληση και ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων – τα οποία, με τη συγκόλλησή τους, δημιουργούν θρόμβους – θεωρείται ένα ισχυρό αντιθρομβωτικό φάρμακο. Υπό την έννοια αυτή, η χρησιμοποίηση της για την αποτροπή των καρδιαγγειακών συμβαμάτων θεωρείται απαραίτητη για όλα τα καρδιαγγειακά επεισόδια που είναι συνήθως θρομβωτικά επεισόδια.

Ομως, μια τυχαιοποιημένη πολυκεντρική μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο «Circulation», το αναμφισβήτητου κύρους περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ταράζει τα νερά. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 2.539 Ιάπωνες με σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων χωρίς να έχουν στο ιστορικό τους καρδιαγγειακά συμβάματα. Οι άρρωστοι αυτοί παρακολουθήθηκαν επί τεσσεράμισι χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ασπιρίνη δεν τους προφύλασσε από καρδιαγγειακά συμβάματα. Αντίθετα, οι παρενέργειες της ασπιρίνης και κυρίως οι αιμορραγίες ήταν αυτές που παρουσιάζονταν αυξημένες, σε σχέση με τους διαβητικούς της μελέτης οι οποίοι δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Ανάλογη προγενέστερη μελέτη είχε δείξει περίπου αντίστοιχα αποτελέσματα για διαβητικούς ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για περίπου εξίμισι χρόνια. Κατόπιν των ανωτέρω μελετών τροποποιήθηκαν και οι κατευθυντήριες οδηγίες που ίσχυαν από το 2000 για την αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς.

Ομως, το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα αν οι ασθενείς πάρουν την ασπιρίνη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό ωστόσο είναι θέμα μελλοντικών μελετών. Μέχρι τότε, παραμένει η κλασική γνώση ότι η ασπιρίνη προφυλάσσει τους αρρώστους που πάσχουν από αποδεδειγμένη καρδιακή νόσο που εκδηλώνεται με εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.