Ορισμένες αλοιφές για το δέρμα που περιέχουν ως πρόσθετο συστατικό την παραφίνη σχετίσθηκαν με δεκάδες θανάτους από φωτιά στην Αγγλία, αναφέρει το BBC.

Τα προϊόντα προορίζονται για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών όπως το έκζεμα και η ψωρίαση και, σύμφωνα με πυροσβεστικούς σταθμούς της Αγγλίας, σχετίζονται με 37 θανάτους από πυρκαγιά από το 2010 έως σήμερα.

Οι πρώτες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο χρονολογούνται πριν από μία δεκαετία, αλλά παρά την αναγραφή σχετικών προειδοποιήσεων σε μερικά προϊόντα, το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί.

Επιπλέον, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο διότι οι συγκεκριμένες αναφορές προέρχονται από έξι μόνο από τις συνολικώς 53 πυροσβεστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και αφορούν μόνο τα περιστατικά που κατέληξαν στον θάνατο των θυμάτων.

Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα στα οποία την φωτιά σβήνουν οι οικείοι των ασθενών και έτσι ουδέποτε αναφέρονται στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πλειονότητα των θανάτων (οι 28) προέρχονται από μία πυροσβεστική υπηρεσία, αυτή του Λονδίνου.

Το όλο πρόβλημα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ο Darren Munro, διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Wandsworth, στην αγγλική πρωτεύουσα, άρχισε ενημερωτική εκστρατεία για να προειδοποιήσει το κοινό για τον κίνδυνο.

«Σε τέσσερα από τα τελευταία έξι θανατηφόρα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίσαμε, η δερματική κρέμα είχε άμεσο ρόλο στην ταχύτητα ανάπτυξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς», είπε. «Οι κρέμες καθ’ εαυτές δεν είναι επικίνδυνες, αλλά καθίστανται όταν συνδυαστούν με ορισμένους άλλους παράγοντες».

Όπως εξηγεί ο κ. Munro, η παραφίνη της κρέμας μπορεί να διαποτίσει τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα του ασθενούς και να μην απομακρυνθεί, αν δεν πλυθούν τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Επειδή, όμως, σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα όπως η ψωρίαση η χρήση της κρέμας μπορεί να είναι παρατεταμένη, η παραφίνη συσσωρεύεται ασταμάτητα και, αν ο ασθενής είναι λ.χ. καπνιστής ή έχει δίπλα του ένα αναμμένο κερί, μπορεί εύκολα να αρπάξουν φωτιά τα ρούχα του και να καεί ζωντανός.

Αυτό κατ’ επανάληψιν έχει συμβεί, ακόμα και σε περιπατητικούς ασθενείς σε νοσοκομείαπου έπεσε πάνω τους μια σπίθα από τσιγάρο ή σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία που κάηκαν ενώ κάπνιζαν την πίπα τους.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι να έχει μόλις γίνει επάλειψη στον ασθενή και να πέσουν σπίθες στο δέρμα του.

Η παραφίνη είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτη αφού αποτελεί υποπροϊόν της απόσταξης του πετρελαίου, αλλά υπάρχουν και φαρμακευτικές μορφές της που χρησιμοποιούνται σε αλοιφές, σε επιθέματα για τραύματα ή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το πρόβλημα με τις αλοιφές είναι γνωστό στους ειδικούς και γι’ αυτό η βρετανική ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων (MHPRA) ζητούσε έως πρότινος να υπάρχει προειδοποίηση για εύφλεκτο προϊόν σε κάθε κρέμα που περιείχε πάνω από 50% παραφίνη.

Τώρα όμως ζητά από τους παρασκευαστές των φαρμάκων να προσθέσουν προειδοποίηση σε όλες τις κρέμες που περιέχουν οποιαδήποτε συγκέντρωση παραφίνης.