Ανέκαθεν οι κλήσεις στην εθνική ομάδα αποτελούσαν πεδίο ποδοσφαιρικής (ακόμη και οπαδικής) αντιπαράθεσης. Ιδίως στα χρόνια του Οτο Ρεχάγκελ υπήρξε έντονη αμφισβήτηση για αρκετές αποφάσεις του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος πολλές φορές, ακόμη και μετά την κατάκτηση του Euro 2004, είχε κατηγορηθεί ως εμμονικός. Στα χνάρια του γερμανού κόουτς βαδίζει και ο συμπατριώτης του Μίχαελ Σκίμπε, στον οποίο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με το Βέλγιο στις 25 Μαρτίου ήδη ασκείται κριτική για την κλήση του Πορτογάλου Ζέκα, για την τριάδα των γκολκίπερ μετά τον τραυματισμό του Καρνέζη, για την επιλογή μόλις ενός παίκτη από τον εκπληκτικό Πανιώνιο και για τη μη κλήση πολλών ακόμη που βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. Η ιστορία όμως έχει δείξει πως κάθε προπονητής δικαιώνεται (ή όχι) από τα αποτελέσματα.

Από την 24άδα του Σκίμπε ξεχωρίζουν οι πρωτάρηδες Γιώργος Μανθάτης και Θανάσης Ανδρούτσος που διαπρέπουν με τον Ολυμπιακό, ο ακούραστος χαφ του Πανιωνίου Μανώλης Σιώπης και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού και πλέον πολιτογραφημένος Ελληνας Κάρλος Ζέκα (ο δεύτερος μετά τον Ντανιέλ Μπατίστα), για τον οποίο όμως εκκρεμεί η διεκπεραίωση ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αναλυτικά η αποστολή της Εθνικής:

Τερματοφύλακες: Γλύκος (ΠΑΟΚ), Καπίνο (Ολυμπιακός), Κυριακίδης (Παναιτωλικός).

Αμυντικοί: Τοροσίδης (Μπολόνια), Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ), Σταφυλίδης (Αουγκσμπουργκ), Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Μανωλάς (Ρόμα), Οικονόμου (Μπολόνια).

Μέσοι: Ταχτσίδης (Κάλιαρι), Σάμαρης (Μπενφίκα), Μανιάτης (Ατρόμητος), Τζιόλης (Χαρτς), Ζέκα (Παναθηναϊκός), Σιώπης (Πανιώνιος), Ανδρούτσος (Ολυμπιακός).

Μεσοεπιθετικοί: Φορτούνης (Ολυμπιακός), Μάνταλος (ΑΕΚ), Μπακασέτας (ΑΕΚ), Γιαννιώτας (ΑΠΟΕΛ), Μανθάτης (Ολυμπιακός).

Επιθετικοί: Μήτρογλου (Μπενφίκα), Βέλλιος (Νότιγχαμ), Διαμαντάκος (Καρλσρούη).

Σημειωτέον ότι ο φορμαρισμένος Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν κλήθηκε διότι εκτίνει ποινή δύο αγωνιστικών λόγω αποβολής στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι εναντίον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.