Η ιστορία της Λέστερ τους τελευταίους μήνες μοιάζει με τη φωτιά στο τζάκι. Η δυνατή φλόγα της κατάκτησης του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ που ζέστανε τις καρδιές των απανταχού φιλάθλων είχε κάψει πια όλες εκείνες τις μαγικές στιγμές μαζί και τον δημιουργό τους, τον Κλάουντιο Ρανιέρι. Η θράκα που απέμενε περίμενε υπομονετικά να σβήσει και η τελευταία σπίθα όταν το χέρι του ανθρώπου που φέρει το ίδιο όνομα με ενός από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του κόσμου –του Σαίξπηρ –τη σκάλισε με μαεστρία, φουντώνοντας ξανά δυνατή φωτιά.

Οποιον κάτοικο του Λέστερ ρωτήσεις τις τελευταίες ώρες να σου πει ποια είναι η ωραιότερη ιστορία του Σαίξπηρ, απαντά χωρίς περιστροφές «Η πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ».

Αλλοι πάλι μιλούν με φράσεις δανεισμένες από τον κορυφαίο δραματουργό όπως το «It’s all Greek to me» (αγγλικός ιδιωματισμός που σημαίνει «το ακατανόητο») από τον «Ιούλιο Καίσαρα». Στο Κινγκ Πάουερ υπήρχε επίσης ένα τεράστιο κορεό που έδειχνε τον ποδοσφαιρικό Σαίξπηρ να κρατά την αλυσίδα ενός τεράστιου σκύλου ροτβάιλερ και τη φράση «Let slip the dogs of war» (Ασε ελεύθερα τα σκυλιά του πολέμου), επίσης από το έργο «Ιούλιος Καίσαρ».

Στις σπίθες της φωτιάς που φούντωσε ξανά στο Λέστερ διακρίνεται το ερώτημα: «Μπορεί η ομάδα του Σαίξπηρ να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ»;

Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη μικρή αγγλική ομάδα δεν θα αποτελέσει και τόσο μεγάλη έκπληξη. Και μάλιστα με έναν προπονητή που φέρει το όνομα «Σαίξπηρ».

Τα γραφεία στοιχημάτων μείωσαν εντυπωσιακά τις αποδόσεις τους για κατάκτηση του τίτλου από τη Λέστερ. Πριν από το παιχνίδι της Τρίτης με τη Σεβίλλη η απόδοση ήταν 80/1. Μετά τη νίκη των Αλεπούδων κατρακύλησε στο 25/1, πιθανόν γιατί οι στοιχηματικές εταιρείες θέλουν να αποφύγουν το περυσινό κάζο με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ από τις Αλεπούδες.

Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο στο αγγλικό ποδόσφαιρο με την περίπτωση της Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ. Αν εξαιρέσουμε την απόλυση του Ρανιέρι που πυροδοτήθηκε από τους παίκτες, οι ομοιότητες με την ομάδα της δεκαετίας του ’70 που έγραψε Ιστορία είναι πάρα πολλές.

Μέχρι το 1977 η Νότιγχαμ αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία, την επόμενη σεζόν κατέκτησε τον τίτλο και αμέσως μετά, το 1979, το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Επανέλαβε τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο το 1980. Οι προπονητές και στις δύο ιστορίες είναι Αγγλοι. Συνηθισμένο για τη δεκαετία του ’70, σπάνιο στις μέρες μας.

O τερματοφύλακας. Επίσης, βασικός πυλώνας των επιτυχιών της Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ο τερματοφύλακάς της Πίτερ Σίλτον. Οπως συμβαίνει και σήμερα με τη Λέστερ και υπογραμμίστηκε από τις δύο αποκρούσεις πέναλτι που πραγματοποίησε ο Κάσπερ Σμάιχελ στα δύο παιχνίδια με τη Σεβίλλη.

Η ανατριχιαστική ομοιότητα όμως με παρόμοιες ιστορίες του παρελθόντος που προκαλεί προβληματισμούς στους υποψήφιους αντιπάλους της Λέστερ στην Ευρώπη εντοπίζεται στο 1982. Το 1981 τον τίτλο στην Αγγλία είχε κατακτήσει η Αστον Βίλα με προπονητή τον Ρον Σόντερς. Λόγω της κακής εικόνας που παρουσίαζαν οι Χωριάτες στο πρωτάθλημα, την επόμενη σεζόν (σας θυμίζει κάτι;) ο Σόντερς παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο και τον αντικατέστησε ο μέχρι τότε βοηθός του Τόνι Μπάρτον. Λίγους μήνες αργότερα, ο τελευταίος οδήγησε τελικά την Αστον Βίλα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με νίκη επί της Μπάγερν στον τελικό.

Με υπηρεσιακό προπονητή κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και η τελευταία νικήτρια του τροπαίου από τη Γηραιά Αλβιώνα, η Τσέλσι, το 2012. Τότε ο Ιταλός Ρομπέρτο ντι Ματέο είχε αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Αντρε Βίλας – Μπόας και οι Μπλε νίκησαν στον τελικό την Μπάγερν!

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η προτίμηση του αρχηγού της Γιουβέντους Τζιανλουίτζι Μπουφόν να αποφύγει τη Λέστερ στα προημιτελικά, όταν μεταξύ των άλλων υποψήφιων αντιπάλων υπάρχουν τα ονόματα της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ και της Μπάγερν. Με τις επιτυχίες της Λέστερ κάποιοι αισθάνονται ανήσυχοι. Αν οι Αλεπούδες αναδειχτούν πρωταθλήτριες Ευρώπης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ (θα έχει δικαίωμα να παίξει την επόμενη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ) τότε θα μειωθούν σε τρεις οι θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ από τη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ. Κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπείται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με μάξιμουμ πέντε ομάδες.

Αλγερινό πάθος

Η ιστορία της επίθεσης του Ζινεντίν Ζιντάν στον Ιταλό Ματεράτσι με το κούτελο, στον τελικό του Μουντιάλ 2006, επαναλήφθηκε στο Κινγκ Πάουερ. Σύμφωνα με το «Φρανς Φουτμπόλ», ο λόγος που ο Νασρί επιτέθηκε με κουτουλιά στον Βάρντι ήταν γιατί ο άγγλος επιθετικός τού έθιξε την οικογένειά του. Οι Γάλλοι Νασρί και Ζιντάν έχουν ένα ακόμα κοινό σημείο: κατάγονται και οι δύο από την Αλγερία.