Χειρούργησαν κρατούμενο με τις χειροπέδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, και με την οποία παραδέχονται την πράξη τους, επιχειρούν να διασκεδάσουν το γεγονός, αναφέροντας πόσο ικανοποιημένος και φιλικός ήταν ο ασθενής με τον γιατρό!

Το περιστατικό κατήγγειλαν κρατούμενοι των φυλακών της Πάτρας με επιστολή που έστειλαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι «Την Παρασκευή 10/03/2017 γύρω στις 11.00 π.μ. διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Πατρών, από τις φυλακές Πατρών, ο κρατούμενος Δ.Κ., 25 ετών, για προγραμματισμένο χειρουργείο που αφορούσε τομή στην κοιλιακή χώρα, με χρήση έξι ενέσιμων δόσεων και τοπική αναισθησία».

Οπως συμπληρώνουν στην επιστολή τους, «ο κρατούμενος παρέμεινε δεμένος με χειροπέδες, στην κλασική στάση χεριών ‘‘προσευχή’’, επί μία ώρα, μιας και αδυνατούσε λόγω του σημείου που γινόταν η τομή να κατεβάσει τα χέρια του στη στάση ανάπαυσης».

Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι οι γιατροί «δεν είχαν τοποθετήσει το γνωστό διαχωριστικό που εμποδίζει τη θέα του ασθενούς στη διαδικασία της επέμβασης».

Οι κρατούμενοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ιδιαίτερα, για τους γιατρούς τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Λυπούμαστε που ένα μάτσο μορφωμένοι επιστήμονες, γιατροί με πιστοποιημένη γνώση, επέτρεψαν στον εαυτό τους να χειρουργήσει έναν ασθενή (πρώτα απ’ όλα) και έπειτα κρατούμενο, με δεμένα χέρια σηκωμένα ψηλά για να μην ακουμπήσουν στην ανοικτή κοιλιά του την ώρα της επέμβασης!».

Μετά από αυτήν την επιστολή και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, το Νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το περιστατικό και ζητεί δημόσια συγγνώμη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Νοσοκομείου:

«Την Παρασκευή 10/3/2017 και ώρα 11:00π.μ. διεκομίσθη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας ο κρατούμενος Δ. Κ. 25 ετών για διενέργεια προγραμματισμένης χειρουργικής μικροεπέμβασης στο δέρμα της κοιλιακής χώρας .

Η επέμβαση περιελάμβανε την εκτομή – αφαίρεση δερματικού κοκκιώματος, με τοπική αναισθησία (αντιδραστικού ουλώδους ιστού), σε έδαφος ράμματος από προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση προ ετών στην κοιλιακή χώρα.

Ο ασθενής τοποθετήθηκε στο χειρουργικό κρεβάτι όπου τοποθετήθηκαν τα χέρια του επί του θωρακικού τοιχώματος όπως συνηθίζεται για την διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης. Ρωτήθηκε ο ασθενής εάν νοιώθει αναπαυτικά και η απάντηση ήταν θετική. Μάλιστα του ζητήθηκε να μην κατεβάσει τα χέρια του προς την κοιλιακή χώρα για να μην ξαποστειρώσει το χειρουργικό πεδίο.

Η διαδικασία διήρκησε περίπου 10-15 λεπτά. Έγινε συρραφή του τραύματος και εδόθησαν οδηγίες να επανέλθει ο ασθενής στα Ε.Ι. για επανέλεγχο.

Ο ασθενής έκδηλα ικανοποιημένος και φιλικός ρωτούσε τον θεράποντα ιατρό αν θα παραβρίσκεται ο ίδιος την Δευτέρα και ο οποίος του υποσχέθηκε ότι εάν προλάβει και έχει τελειώσει ένα προγραμματισμένο χειρουργείο θα παραβρίσκεται.

Παρόντες ήταν ο νοσηλευτής και στην πόρτα εισόδου στον χώρο των μικροεπεμβάσεων παραβρίσκονταν δύο φύλακες.

Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση περί εγχείρησης ανοικτής κοιλίας, περί εκθέσεως του ασθενούς σε δημόσια θέα και ότι εγχειρίστηκε με τα χέρια ψηλά είναι αναληθή.

Αυτό που είναι αληθές είναι ότι στα χέρια του κρατουμένου, τα οποία ήταν τοποθετημένα στο θώρακα, υπήρχαν χειροπέδες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα, θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση και μόνο.

Παρά ταύτα η Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και η Ιατρική Υπηρεσία ζητούν δημόσια συγγνώμη.

Επειδή το θέμα το θέμα της διαχείρισης των κρατουμένων είναι πολύ ευαίσθητο ο Διοικητής έχει επεξεργαστεί από καιρού προτάσεις για πρωτόκολλο διαχείρισης κρατουμένων. Αύριο πρόκειται να επισκεφθεί τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, προκειμένου από κοινού με το Διευθυντή και αντιπροσωπεία των κρατουμένων να συζητήσουν ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα παρέχει αφ’ ενός ασφάλεια στους επαγγελματίες υγείας και αφ’ ετέρου θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το θέμα θα έχει λήξει οριστικά εντός της εβδομάδος».