Το πόλο γυναικών στην Ελλάδα ξεχωρίζει για δύο πράγματα. Το ένα είναι οι ευρωπαϊκές διακρίσεις. Η παρουσία των κοριτσιών του Ολυμπιακού για τρίτη συνεχόμενη φορά σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα (με την πρόκριση επί της Πάντοβα) σηματοδοτεί ακόμα μία μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό πόλο που τα τελευταία χρόνια έχει ερυθρόλευκο πρεσβευτή στην Ευρώπη.

Η εκπροσώπηση των ελληνικών ομάδων σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων άρχισε από τις αρχές του αιώνα, με τη Γλυφάδα. Το 2000 ήταν ο πρώτος ελληνικός τίτλος καθώς η Γλυφάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από τότε η Ιστορία κατέγραψε συνολικά έντεκα ευρωπαϊκές κούπες για τους ελληνικούς συλλόγους.

Η Γλυφάδα κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο πρωταθλητριών. Η Βουλιαγμένη άρχισε τη συγκομιδή τίτλων με το Λεν Τρόφι το 2003, για να ακολουθήσουν δύο Κύπελλα πρωταθλητριών και δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Το 2010 ήταν η σειρά του Εθνικού να κυριαρχήσει στο Λεν Τρόφι, για να αρχίσει τα τελευταία τρία χρόνια η κυριαρχία του Ολυμπιακού: Λεν Τρόφι το 2014, πρωτάθλημα Ευρώπης και ευρωπαϊκό σούπερ Καπ το 2015. Τα κορίτσια του Ολυμπιακού δεν κατέφεραν πέρυσι να επαναλάβουν την επιτυχία τους, αλλά επανέρχονται φέτος στο φάιναλ φορ, με στόχο άλλον έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Ηταν μια πρόκριση σε ένα ματς-θρίλερ που κρίθηκε στα πέναλτι (11-10, 8-8 καν. αγώνας) και μάλιστα με… δανεικό προπονητή. Ο Χάρης Παυλίδης και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης είχαν αποβληθεί στο πρώτο ματς και έτσι στον πάγκο ήταν ο προπονητής της ανδρικής ομάδας Θόδωρος Βλάχος, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο φάιναλ 6 της Ευρωλίγκα. Το άγχος του Βλάχου ήταν μεγάλο, καθώς είχε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του, όμως τελικά τα κατάφερε. Κι ο Παυλίδης έσπευσε να τον ευχαριστήσει μέσω του facebook: «Τεράστια συμβολή κυρίως λόγω της προσωπικότητάς του αλλά και της προπονητικής του αξίας, για μένα ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο» έγραψε μεταξύ άλλων, ενώ υποσχέθηκε στις αθλήτριες ότι δεν πρόκειται να τις αφήσει άλλη φορά μόνες.

«Το ήξερα κι εγώ όπως και τα κορίτσια ότι δεν θα μπορούσα να επέμβω πολύ στο παιχνίδι τους, αλλά αν κατάφερα να τις βοηθήσω έστω και στο ελάχιστο, αυτό με κάνει διπλά χαρούμενο» ήταν η απάντηση του Βλάχου. Ομως και νωρίτερα, στην πισίνα μετά το τέλος του ματς, η καναδέζα φουνταριστή της Πάντοβα, Ρόμπινσον, έδωσε συγχαρητήρια στον Παυλίδη (είναι παρτ τάιμ και στην Εθνική Καναδά), ωστόσο απάντησε δείχνοντας τον Βλάχο: «Αυτός πήρε την πρόκριση».

Μαζί με τον Ολυμπιακό, στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (28-29/4) προκρίθηκαν οι ισπανικές Σαμπαντέλ, Ματαρό και η Κίνεφ Κίρισι. «Κρατάμε το σημαντικό που είναι ότι καταφέραμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είμαστε στο φάιναλ φορ και αρχίζουμε ουσιαστικά από το μηδέν γιατί θέλουμε να κάνουμε και πάλι ό,τι καλύτερο και να διεκδικήσουμε έναν ευρωπαϊκό τίτλο» σημείωσε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.