Το σεξ είναι μία από τις (λίγες) ευχάριστες δραστηριότητες της ζωής που δεν δημιουργεί μόνο άμεση ευχαρίστηση, αλλά μακροπρόθεσμα σχετίζεται με μεγαλύτερη ευτυχία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν και η απάντηση στο ερώτημα φαινομενικά είναι αυτονόητη (όταν περνάς καλά, νιώθεις ευτυχισμένος), θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι πολλές ευχάριστες δραστηριότητες δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση. Ή, πάλι, ότι για να κάνει κάποιος σεξ προφανώς και νιώθει καλά, ειδάλλως δεν θα έκανε. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως έχουν μία άλλη εξήγηση.

Οπως έχει δείξει μια σειρά μελετών, τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν οφείλονται στη σεξουαλική πράξη, αλλά στις συμπεριφορές τρυφερότητας που συνήθως ακολουθούν. Με άλλα λόγια, δεν είναι η σεξουαλική επαφή αυτή καθ’ εαυτήν που ασκεί μακροχρόνια επίδραση αλλά οι αγκαλιές και οι συμπεριφορές συναισθηματικής τρυφερότητας που οδηγούν σε μακροχρόνια ευτυχία.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί κατ’ επανάληψιν ενώ αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως όταν το σεξ συνοδεύεται άμεσα από ευχάριστα συναισθήματα τείνει να δημιουργεί συμπεριφορές τρυφερότητας που διαρκούν επί ώρες μετά την ερωτική πράξη.

Επιπλέον, υπάρχει η θεωρία ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα βοηθούν το άτομο να διαχειριστεί τη ζωή του με θετική ματιά και βοηθούν το ζευγάρι να διαχειριστεί τις μεταξύ του διαφορές και διαφωνίες με μεγαλύτερη επιείκεια, πράγμα που ωφελεί μακροπρόθεσμα την κοινή ζωή.

Πρακτικά, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι:

* Το σεξ ωφελεί μακροπρόθεσμα όταν είναι άμεσα ευχάριστο. Επομένως είναι απίθανο να υπάρξουν οφέλη όταν αυξάνεται ο αριθμός των επαφών από αίσθημα καθήκοντος ή όταν το σεξ δεν είναι υποκειμενικά ευχάριστο και για τους δύο.

* Σε χρονικές περιόδους που το σεξ δεν είναι εφικτό, η σχέση και η ποιότητα ζωής ωφελούνται από συμπεριφορές τρυφερότητας και εγγύτητας.

* Για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθηματική τρυφερότητα σε στιγμές της καθημερινότητας, το σεξ θα μπορούσε να αναπληρώνει λίγο αυτό το κενό.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ