Δεν ήταν μια χαρούμενη Κυριακή η χθεσινή για τη διαπραγμάτευση. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου αποχώρησαν από το Χίλτον έχοντας διαπιστώσει σοβαρές διαφωνίες στα εργασιακά, την ώρα που και τα δημοσιονομικά θέματα της διαβούλευσης με τους θεσμούς παραμένουν στάσιμα.

Πάντως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι και στο παρά πέντε της παραμονής των τροϊκανών στην Αθήνα (οι μισοί αναχωρούν την Τρίτη και οι υπόλοιποι Τετάρτη πρωί) να βρει ένα πεδίο συνεννόησης, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσω τηλεδιασκέψεων, να εντοπίσει σημεία προσέγγισης.

Οι εμπλοκές πάντως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν καταγράφονται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών. Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε απαιτήσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου τη στασιμότητα στην διαπραγμάτευση που παρατηρείται σε τεχνικό επίπεδο, με αιχμή πρωτίστως τα εργασιακά, όπου χθες επήλθε ναυάγιο. «Τα πράγματα πάνε καλά στα κλιμάκια, όμως σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση» αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή περιγράφοντας τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, βάζει και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% ώς το 10%. Το συγκεκριμένο θέμα δεν άνοιξε καν στη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, καθώς διαπιστώθηκε αδιέξοδο στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΧΑΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ. Κατόπιν τούτου, ο στόχος της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου περιγράφεται ως «δύσκολος», αν και πηγές του Μαξίμου θεωρούν ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, δίνοντας πιθανότητες στην προοπτική κλεισίματος της τεχνικής συμφωνίας.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή της διαπραγματευτικής ομάδας ώστε να γίνει αξιολόγηση των απαιτήσεων και των θέσεων της πλευράς των θεσμών. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι τροϊκανοί παρέδωσαν στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις τους για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και ομοίως η κυβέρνηση κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για τα εργασιακά, ενεργειακά και δημοσιονομικά. Επίσης παρουσίασε τμήμα των προτάσεων για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Σε ορισμένα από τα θέματα διαπιστώνονται σημεία επαφής, όμως σε άλλα παρατηρείται χάσμα. Οπως και να έχει, το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και την κατάρτιση του Staff Level Agreement (SLA) μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου. «Το καλό είναι ότι έως τις 27 Απριλίου, οπότε η ΕΚΤ μπορεί να πάρει απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μεσολαβούν δύο Eurogroup» αναφέρει αρμόδια πηγή υπενθυμίζοντας ότι πέραν του Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και άτυπο Eurogroup στη Μάλτα στις 7 Απριλίου.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα μετά το μεσημέρι, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και το 2% μέτρων επί του ΑΕΠ που ζητούν οι θεσμοί να ληφθούν για την περίοδο μετά το 2018.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Νωρίτερα το πρωί θα έχει συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με επίσημο θέμα στην ατζέντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στις εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση, για να υπάρξει μια πιο σφαιρική ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης για τα νεώτερα δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός παροτρύνει συχνά τις τελευταίες ημέρες τους συνεργάτες του να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι της ελληνικής πλευράς ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση. Κατά τη γνώμη του, στην παρούσα φάση ουδείες επιθυμεί –ούτε από την πλευρά των δανειστών, ούτε από τις χώρες – μέλη της ΕΕ –μία νέα καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίζεται πρόθυμος για παράδοση άνευ όρων στα εργασιακά, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για τις εργασιακές σχέσεις ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε ότι το «μένουμε Ευρώπη» δεν είναι αρκετό, αφού το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε, για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο δε Νίκος Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι προς το συμφέρον των θεσμών σε αυτήν τη φάση της εκλογικής ρευστότητας και των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση (Αθήνα 9.84).