Το τελευταίο χαρτί που έπαιξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν ο Τραμπ. Η δεύτερη αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει πριν από έναν χρόνο, σε κάθε περίπτωση «οπωσδήποτε» τον Δεκέμβριο, διότι διαφορετικά θα ήταν καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Πέρα από τις διαφωνίες των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα, η κυβέρνηση ακολούθησε παρελκυστική τακτική ποντάροντας στην αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς. Για τον αμερικανό πρόεδρο το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα πρέπει να το λύσουν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι. Τούτων δοθέντων, ήλπιζαν στην κυβέρνηση –ενδεχομένως να ελπίζουν ακόμα –ότι μέσω του Τραμπ θα αποτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Με μια απλή πλειοψηφία

Ολα δείχνουν ότι καταρρέει και αυτό το –τελευταίο μάλλον –ανάχωμα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να δρομολογηθεί και χωρίς τις ΗΠΑ. Αυτό υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, έγραψε χθες η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Για την απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ απαιτείται απλή πλειοψηφία, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι. Και αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιβεβαιώνεται και από το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, ακόμα κι αν διαφωνεί ο Τραμπ. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ποσοστό 16,5% στο συμβούλιο του ΔΝΤ, και αυτό ισοδυναμεί με βέτο, καθώς οι αποφάσεις του ΔΝΤ λαμβάνονται με ποσοστό τουλάχιστον 85%. Για τα προγράμματα διάσωσης όμως αρκεί η απλή πλειοψηφία για να ληφθεί μια απόφαση.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι πρακτικά θα είναι πολύ δύσκολο για τον Σόιμπλε και τη γερμανική κυβέρνηση να συγκροτήσουν και μια απλή πλειοψηφία στο ΔΝΤ, δεδομένου ότι άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες γκρινιάζουν έντονα που πρέπει να διασώζουν μέσω του ΔΝΤ μια χώρα της πλούσιας ευρωζώνης.

Αλλά αυτός θα είναι ο «πονοκέφαλος» του Σόιμπλε. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολιτικό ζήτημα, δεν είναι οικονομικό. Ούτως ή άλλως το ποσό θα είναι μάλλον συμβολικό, η συζήτηση γίνεται για 5 δισ.

Με έπαθλο τις εκλογές

Η διαρροή από τη γερμανική κυβέρνηση του σεναρίου για απόφαση του ΔΝΤ με απλή πλειοψηφία δείχνει ότι Σόιμπλε και Μέρκελ θα δώσουν τη μάχη του ΔΝΤ μέχρι τέλους. Ο Σόιμπλε κάνει αυτά που θεωρεί σημαντικά για να κερδίσει τις εκλογές. Δηλαδή να μην αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στη γερμανική Βουλή όταν ψηφίστηκε το τρίτο Μνημόνιο. Γι’ αυτό και συνέδεσε κάθε άλλη εκταμίευση από το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ερώτημα είναι, γνώριζαν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα απόφασης με απλή πλειοψηφία; Αν ναι, γιατί έφεραν τα πράγματα μέχρι εδώ;