Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει για πολλούς η περίοδος της νηστείας. Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι η αποχή για ένα διάστημα από κάποιου είδους τροφές – ανεξάρτητα από θρησκευτικούς ή άλλους λόγους που το επιβάλλουν – όταν γίνεται σωστά είναι μια ευεργετική άσκηση για τον οργανισμό.

Αλλά είναι τροφή μόνο αυτά που σερβίρουμε στο τραπέζι μας; Αν θεωρούσαμε ότι τρεφόμαστε παράλληλα με σκέψεις, συναισθήματα, εντυπώσεις, πληροφορίες, που προσλαμβάνουμε και αφομοιώνουμε καθημερινά, δεν θα ήταν άραγε εξίσου ευεργετική μία ανάλογη, «άλλου είδους» νηστεία; Ισως έφερνε κάθαρση μια μικρή αποχή από οτιδήποτε καταναλώνουμε σε υπερθετικό βαθμό.

Το αμήχανο διάστημα λίγο πριν από την έκρηξη της άνοιξης προσφέρεται για να διερευνήσουμε τομείς ή δραστηριότητες της ζωής μας όπου υπάρχουν υπερβολές. Υπάρχει κάτι που το παρακάνουμε; Δεν είναι μόνο τα αυτονόητα (ποτό, τσιγάρα, πολλοί καφέδες). Ενα σωρό καθημερινές συνήθειες διεκδικούν μεγάλο μερίδιο από χρόνο ή ενέργεια, διαταράσσοντας την ισορροπία μας.

Αρκεί να σκεφτούμε τι κάναμε τις τελευταίες τρεις ήμερες για να δούμε ποια δραστηριότητα ξέφυγε από το μέτρο: τηλεόραση, Ιντερνετ, φλυαρία; Δεν είναι απίθανο να γίνεται τοξικό κάτι που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό για μεγάλο διάστημα, ακόμη κι αν από μόνο του είναι θετικό στοιχείο στη ζωή μας.

Ισως ακούγεται παράλογη μια νηστεία στις δουλειές του σπιτιού, αν όμως όλη μέρα ασχολούμαστε με αυτές, μία μικρή ανάπαυλα δίνει ευκαιρία να σκεφτούμε αν υπάρχει κάτι που αποφεύγουμε ή υποβαθμίζουμε με την τόση ενασχόληση.

Αντίστοιχα, λίγη εγκράτεια σε θυμούς, επικριτικά σχόλια ή γκρίνια είναι μια θαυμάσια άσκηση για να δούμε πόσο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας. Και ένα μικρό φρένο στην υπερπληροφόρηση αφήνει χώρο να αναδυθούν παραγκωνισμένες ιδέες.

Η νηστεία αφήνει στο σώμα χημικά αποτυπώματα σε τοξίνες, χοληστερίνη, περιττά κιλά. Αν επιλέξουμε τον τομέα της ζωής μας όπου θέλουμε αντίστοιχα επιτεύγματα, εύκολα μπορούμε να βρούμε και την «άλλου είδους» δίαιτα που μας ταιριάζει.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com