Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να επισπεύδει την εμφάνιση άνοιας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 3.647 γυναίκες, ηλικίας 65-79 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν επί μία 15ετία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες ζούσαν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους και άνοιας.

Οπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Translational Psychiatry», μεταξύ 1995 και 2010 οι εθελόντριές τους υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους, τα οποία συγκρίνονταν με τα επίπεδα των ρύπων που κατέγραφε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ.

Οσες γυναίκες ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 είχαν κατά 68% έως 91% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών και άνοια σε σύγκριση με όσες ζούσαν στις περιοχές με τη μικρότερη συγκέντρωση αυτών των ρύπων.

Ωστόσο, όσες ήταν ταυτοχρόνως φορείς μιας μεταλλαγής του γονιδίου APOE-e4 που σχετίζεται με την άνοια κινδύνευαν πολύ περισσότερο: είχαν κατά μέσον όρο τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και άνοια όταν έφεραν δύο κόπιες του συγκεκριμένου γονιδίου. Οσες, δε, έφεραν τις δύο κόπιες του APOE-e4 και ταυτοχρόνως είχαν εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση λειτουργιών, όπως η μνήμη και η λογική σκέψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 2% του γενικού πληθυσμού φέρουν δύο κόπιες από το μεταλλαγμένο γονίδιο APOE-e4, το οποίο είναι γνωστό πως από μόνο του αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν και η επιστήμη έχει διερευνήσει εις βάθος τη συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εκδήλωση και την εξέλιξη των πνευμονοπαθειών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο αντίκτυπός της στην υγεία του εγκεφάλου δεν είναι καλά μελετημένος, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Αντζελες και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι ο ρόλος της στην άνοια είναι ανησυχητικά ισχυρός και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω, προσθέτουν.