Μπορεί ο Αλέξης να συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που προσπαθούν να τον «σοσιαλδημοκρατικοποιήσουν», αλλά ο Σταύρος συμμετέχει ενεργά στις ζυμώσεις που γίνονται στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Βρέθηκε λοιπόν χθες στο Βερολίνο προσκεκλημένος από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Οπερμαν σε ημερίδα για την «Προοδευτική Ευρώπη» και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και όπως μου μετέφερε ο ημέτερος Γιώργος Παππάς, μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την ανάγκη ώσμωσης των Ευρωπαίων ζώντας σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Με αιχμή τα πλεονάσματα της Γερμανίας ο Θεοδωράκης έκανε μάλιστα την πρόταση στους γερμανούς οικοδεσπότες: «Βοηθήστε τη δωρεάν μετακίνηση των νέων της Ευρώπης. Ενώστε με τρένο όλη την Ευρώπη» είπε ο Θεοδωράκης, ρίχνοντας την ιδέα το Erasmus να μην περιοριστεί στους σπουδαστές αλλά να επεκταθεί στους «ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες».

«Περισσότερη Ευρώπη είναι η λύση των σημερινών προβλημάτων και όχι λιγότερη Ευρώπη» είπε συμφωνώντας ο Οπερμαν, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν οι ομιλίες και των άλλων προσκεκλημένων αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Λετονίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας.

Να σημειώσω, κλείνοντας, ότι συμμετείχε και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ την κεντρική εισήγηση για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων έκανε ο οικονομολόγος Μάρσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας DIW.