Τυπικά είναι ένας αγώνας της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα παζάρι που διοργανώνει η Μονακό και η Μάντσεστερ Σίτι παίζει τον ρόλο του πελάτη.

Η ομάδα του Βράχου έχει αποδεχτεί πως η επιβίωσή της για να συμβαδίσει με τους κανόνες του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι πρέπει να στηριχθεί στην ανάδειξη και πώληση των παικτών της.

Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ αυξάνουν την αξία των παικτών κατά 30% έως 40%, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν οι Μονεγάσκοι απέκλεισαν στη φάση των 16 την Αρσεναλ. Τα έσοδά της Μονακό τότε, από την πώληση των καλύτερων ποδοσφαιριστών της όπως οι Μαρσιάλ, Κοντόγκμπια και Αμπντενούρ, έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή στην πρώτη σειρά της βιτρίνας της Μονακό βρίσκονται ο Μπερνάρντο Σίλβα, για τον οποίο ενδιαφέρονται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Ρεάλ. Ο Τόμας Λεμάρ, με τον οποίο φλερτάρουν οι Ατλέτικο και Μάντσεστερ Σίτι, και ο Φαμπίνιο, τον οποίο επίσης θέλουν οι Πολίτες.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το κίνητρο των παικτών της Μονακό ενόψει της αποψινής αναμέτρησης με τη Σίτι στο Ετιχαντ είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των καλομαθημένων παικτών των Πολιτών.

Μπορεί η Μονακό να πουλά κάθε χρόνο τους καλύτερούς της παίκτες, ωστόσο η δουλειά που κάνει εκεί ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι εξαιρετική.

Εκτός της Αρσεναλ το 2015, οι Μονεγάσκοι απέκλεισαν φέτος και την Τότεναμ από τους ομίλους, ενώ έχουν πετύχει 107 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μόνο στο γαλλικό πρωτάθλημα έχουν σημειώσει 76 γκολ σε 26 ματς, σχεδόν τρία γκολ ανά αγώνα.

Ο Γκουαρντιόλα ξέρει τις ιδιαιτερότητες της αντιπάλου του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Είμαι εντυπωσιασμένος από το πόσο δυνατοί είναι. Οι κεντρικοί αμυντικοί παίζουν σαν ακραίοι και οι ακραίοι σαν επιθετικοί μέσοι. Οι επιθετικοί είναι μαχητές, σκοτώνουν στην περιοχή». Ο Καταλανός αναφέρεται στον αναγεννημένο Φαλκάο και στον Κίλιαν Μπαπέ που έχουν δημιουργήσει ένα φονικό επιθετικό δίδυμο.

Στο άλλο αποψινό παιχνίδι η Λεβερκούζεν υποδέχεται την Ατλέτικο Μαδρίτης στη ρεβάνς ουσιαστικά της μεταξύ τους αναμέτρησης πριν από δύο χρόνια στην προημιτελική φάση. Οι Ροχιμπλάνκος είχαν πάρει τότε την πρόκριση στα πέναλτι.