Δύο εβδομάδες. Τόσο χρόνο έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές ώστε το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να επιβεβαιώσει την πρόοδο και να δρομολογήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτήν την εβδομάδα οι δανειστές θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για το συνολικό πακέτο της συμφωνίας (τρέχον πρόγραμμα, περίοδος μετά το 2018) επιμένοντας στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά, κίνηση που θα ικανοποιούσε μερικώς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις επόμενες ημέρες την κατάθεση εξειδικευμένης πρότασης από τους θεσμούς η οποία επί της ουσίας θα αποτελεί και την απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν από το τελευταίο Eurogroup. Εφόσον η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τις προτάσεις της άλλης πλευράς θα είναι σε θέση να εκτιμήσει και σε ποια σημεία θα μπορούσε να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις, με στόχο την πολιτική λύση. Επιμένοντας στη γραμμή «όλα ή τίποτα», το Μαξίμου θα επιδιώξει μία συμφωνία – πακέτο για όλα τα ζητήματα και όχι διαβούλευση επί αποσπασματικών μέτρων.

Ετσι, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποσπάσει μία θετική εξέλιξη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είναι το προσφιλές μότο των κυβερνητικών στελεχών, που γνωρίζουν ωστόσο ότι οι συμβιβασμοί ενδεχομένως να είναι επώδυνοι. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι οι θεσμοί μπορεί και να επιμείνουν στην ψήφιση τουλάχιστον ενός προληπτικού μέτρου για την περίοδο μετά το 2018 –πέραν του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης –και σ’ αυτήν την περίπτωση ενισχύεται το ενδεχόμενο νομοθέτησης του αφορολόγητου.

Κάτι το οποίο ενδεχομένως να είχε πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή εάν ισχύσει από το 2019, όμως δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό για εφαρμογή από το 2018 διότι «κάτι τέτοιο παραβιάζει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015», χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΕΤΑ. Στο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός πως στις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός στη Βαλέτα τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν την άποψη πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Πολλά θα κριθούν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ σήμερα (11 το βράδυ ώρα Ελλάδος) από την οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκά να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις του Ταμείου.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν τη συνεδρίαση αυτή για να καταλάβουν τι ακριβώς θα επιδιώξει το ΔΝΤ σε σχέση με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κάπως έτσι εξηγούν την ακινησία της προηγούμενης εβδομάδας από την πλευρά των δανειστών. Οχι ότι υπήρξε απόλυτη σιωπή μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαρκείς επαφές με τους Μπενουά Κερέ, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και Πιερ Μοσκοβισί, όμως οι συνομιλητές του φαίνεται ότι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Η Αθήνα περιμένει με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΝΤ θεωρώντας ότι μπορεί να καθορίσει και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Εξ αυτού του λόγου και έχει οριστεί για αύριο (Τρίτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εκεί θα γίνει ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ πιθανότατα και ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει το στίγμα των ορίων που είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να υπερβεί με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή είπε πει πάντως ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις αρχών. Αν και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει κάποια δεσμευτική δήλωση του τύπου «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα παραπάνω».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο το κόμμα όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκονται σε αναστάτωση εξαιτίας του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τις εισφορές στα μπλοκάκια όπου μεταξύ άλλων μισθωτοί με ασφάλιση καλούνται να πληρώνουν δύο φορές. Βουλευτές καταλογίζουν στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έλλειψη ενημέρωσης για όσα θα προέβλεπε η ρύθμιση.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΝΔ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση που αναλώθηκε το Σαββατοκύριακο απαντώντας στις καταγγελίες του Αδωνη Γεωργιάδη για τον ενδιάμεσο σταθμό του Πρωθυπουργού στο Παρίσι από το ταξίδι Λισαβόνα -Αθήνα αξιοποίησε δεόντως τη δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας όταν ρωτήθηκε εάν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και τους δανειστές: «Η απάντησή του ήταν επί λέξει: Θέλω να φύγει ο Τσίπρας. Να μην συμφωνήσει και να κάνει εκλογές». Κατόπιν τούτου, το Μαξίμου διερωτάται εάν αυτή είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.