Ηταν να μην κάνει την αρχή η Μέριλ Στριπ και να ακολουθήσει ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. Από την εκκίνηση ήδη της προεδρίας Τραμπ η κινηματογραφική βιομηχανία και οι αστέρες της καθιερώνονται ως πυλώνας αντίστασης για τα πρώτα έργα και τις ημέρες του αμερικανού προέδρου. Εξού και οι αντιδράσεις αρκετών ύστερα από το περιβόητο διάταγμα για τον αποκλεισμό και την απαγόρευση εισόδου στην Αμερική εκείνων που προέρχονται από τις επτά μουσουλμανικές χώρες. Η δραστηριότητα στα κοινωνικά μέσα ανέβασε το #Muslimban στις πρώτες θέσεις του βαρόμετρου στο twitter και τα σχόλια των χρηστών εκφράζουν σθεναρά την αντίρρησή τους σε αυτήν την ακραία απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αντιβαίνει, άλλωστε, στις αρχές του αμερικανικού Συντάγματος.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Μουρ, Καλ Πεν, Τζέιμι Μπελ εξέφρασαν στα σχόλιά τους τα αρνητικά τους συναισθήματα που προκάλεσε το ρατσιστικό διάταγμα του Τραμπ. Ο πακιστανικής καταγωγής Κουμάιλ Ναντζιανί, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Silicon Valley», έγραψε στο twitter του πως ένα #muslimban θα γεννήσει περισσότερο μίσος. Μετά συμπλήρωσε ότι για να γίνει κάποιος υπερήρωας δε χρειάζονται κάπες και καράτε, μόνο να δείξει συμπόνια και συμπάθεια. Ο Μαρκ Ράφαλο ανάρτησε μια φωτογραφία έξω από το αεροδρόμιο JFK με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει εναντίον αυτού του μέτρου. Η Ριάνα δήλωσε «αηδιασμένη». «Τα νέα είναι καταστροφικά. Η Αμερική καταστρέφεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Πόσο ανήθικο γουρούνι πρέπει να είσαι για να εφαρμόζεις τέτοιες μ*ες».

«ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ». Σε μία άλλη νότα διαμαρτυρίας η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζ.Κ. Ρόουλινγκ αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο που μοιράστηκε από πολλούς χρήστες, στο οποίο περιέγραφαν ότι στα αεροδρόμια κάτοχοι πράσινης κάρτας βρέθηκαν δεμένοι με χειροπέδες, οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελέγχθηκαν και ρωτήθηκαν να δηλώσουν την άποψή τους για τον Τραμπ. Η Ρόουλινγκ έγραψε πως «όταν εργαζόμουν για τη Διεθνή Αμνηστία στη δεκαετία του ’80 τέτοιες ιστορίες έλεγαν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τα δικτατορικά καθεστώτα».
Στο μεταξύ, ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, υποψήφιος για Οσκαρ ξένης ταινίας με τον «Εμποράκο», δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην επικείμενη τελετή των Οσκαρ (26 Φεβρουαρίου) αν ισχύσει το διάταγμα αποκλεισμού. Εστω και αν είναι μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Φαραντί, η Ιρανή Ταρανέ Αλιντουστί, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί έτσι κι αλλιώς στην τελετή, διαμαρτυρόμενη για τους ρατσιστικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Τραμπ στους συμπατριώτες της.

Η Αλιντουστί είναι μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στο Ιράν και έχει ψηφιστεί από έντυπα της πατρίδας της ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της χώρας. Ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τις δημόσιες εμφανίσεις της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το πρόσφατο των Καννών, καθώς το φεμινιστικό τατουάζ της αντιτίθεται στις συντηρητικές απόψεις που κυριαρχούν στο Ιράν σχετικά με την «υποδειγματική» συμπεριφορά των γυναικών. Παρ’ όλα αυτά, η ηθοποιός δεν διστάζει να εκφράζει τις φιλελεύθερες απόψεις της, κάτι που το 2010 οδήγησε στο κλείσιμο του μπλογκ της από τις Αρχές, όταν εξέφρασε την υποστήριξή της στον Ασγκάρ Φαραντί σχετικά με τις δηλώσεις του για την καταπίεση των ιρανών καλλιτεχνών.