Ανεξάρτητα από το αν συμπαθεί κανείς ή όχι τον Πάουλο Μπέντο, ένα πράγμα πρέπει να του αναγνωρίσει. Ζει και πεθαίνει με τα πιστεύω του (εμμονές πολλές φορές) χωρίς να λογαριάζει κανέναν, φυσικά ακόμα και τα αποτελέσματα!

Δεν είναι τυχαίο πως είναι ίσως ο πρώτος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού (σίγουρα στην εποχή Μαρινάκη) που έχει διχάσει τόσο πολύ τις απόψεις και τον κόσμο της ομάδας.

Πολύ απλά διότι θα ήταν άδικο κάποιος να προσάψει μόνο αρνητικά στοιχεία σε έναν τεχνικό, ο οποίος είναι ο πρώτος που έχει δώσει σε τέτοιο βαθμό χώρο σε παίκτες από την ακαδημία του συλλόγου. Σε αντίθεση με προκατόχους του, όταν πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό δεν υποσχέθηκε τίποτε, είπε απλώς ότι θα παρακολουθεί και την πρόοδο των «μικρών». Δεν έχασε ούτε ντέρμπι στου Ρέντη από την ομάδα των Κ20, αλλά έκανε πράξη τις σκέψεις του και σιγά σιγά άρχισε να ανεβάζει πιτσιρικάδες στην πρώτη ομάδα.

Με τον Ρέτσο, άκουσε τα εξ αμάξης κυρίως επειδή τον έβαζε αριστερό μπακ που δεν είναι η θέση του παιδιού, αλλά στήριξε την επιλογή του. Το ίδιο κάνει και με τον νεαρό (22 ετών) Βραζιλιάνο Βιάνα, που είναι δική του επιλογή. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ανέλαβε όλη την ευθύνη λέγοντας ότι είναι δικό του λάθος που τον έβαλε στη θέση του αριστερού μπακ, αλλά ο πιτσιρικάς (που στοίχισε κοντά στα 2 εκατ. ευρώ) αποτελεί συνέχεια πηγή κινδύνων για την ερυθρόλευκη άμυνα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπέντο επιμένει ότι δεν επιθυμεί την απόκτηση άλλου στόπερ στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου, καθώς θεωρεί ότι με την επιστροφή του Ντα Κόστα από το Κόπα Αφρικα (παίζει με το Μαρόκο) αλλά και με την αξιοποίηση ίσως του Ντε Λα Μπέγια (τον είχε βάλει σε θέση αριστερού στόπερ σε κάποιες δοκιμές στα φιλικά και είχε πάει καλά), τώρα που έχει καθαρόαιμο αριστερό μπακ (Σισοκό) θα βελτιώσει γενικά την εικόνα της άμυνάς του. Ο ίδιος με μια άλλη εμμονή του έκανε το έργο της άμυνας πιο δύσκολο όταν έδινε εντολή να ανεβαίνει πολύ ψηλά η αμυντική γραμμή, ενώ ξέρει καλά ότι Ντα Κόστα και Μποτία δεν είναι και οι πιο γρήγοροι αμυντικοί του κόσμου.

Με την Ξάνθη, στο πιο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας, είχε κάνει άψογη προετοιμασία και είχε στήσει ακόμα καλύτερη τακτική σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του, στο οποίο οι πρωταθλητές πήραν εμφατική νίκη. Με τον ίδιο τρόπο συνέχισε το πρώτο δεκαπεντάλεπτο στα Χανιά κόντρα στον Πλατανιά και μετά έκλεισε ο διακόπτης.

Στον αντίποδα, στην Κρήτη το 1/3 της αποστολής της ομάδας αποτελούνταν από παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα ο Μανθάτης, ο Ρέτσος και ο Ανδρούτσος (μετά τον Λεάλι ο κορυφαίος της ομάδας του στην Τρίπολη με τον Αστέρα) όχι απλώς έχουν πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά, αλλά παίζουν και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την άλλη, δεν μπορείς, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια σε Ευρώπη και Κύπελλο να παίζεις με τρεις – τέσσερις πιτσιρικάδες κάθε φορά στην ενδεκάδα, καθώς μπορεί να τους κάψεις πριν την ώρα τους.

Επίσης στην Τρίπολη δεν πήρε τον Ανσαριφάρντ (με αποτέλεσμα να παίζει με δέκα όταν χρειάστηκε, όπως και στα Χανιά να βάλει και δεύτερο επιθετικό δίπλα στον Ιντέγε και είχε τον Καρντόζο) λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα παρότι έπαιζε στον Πανιώνιο συνέχεια, αντίθετα πήρε τον Σισοκό απευθείας από το αεροδρόμιο χωρίς προπόνηση.

Ετσι θα συνεχίσει ο Μπέντο μέχρι το τέλος, είτε φτάσει είτε δεν φτάσει μέχρι τον Μάιο.

Γιατί όχι τον Τσόρι;

Τον Τσόρι Ντομίνγκες δεν τον υπολογίζει ούτε ακόμα και όταν έχει τραυματίες Μάρτινς και Μπουχαλάκη, όπως έγινε στα Χανιά, όπου δεν τον είχε καν στην αποστολή κι ας τον είχε ξελασπώσει στον αγώνα με τον Παναιτωλικό.

Από την άλλη, στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ ο Πορτογάλος έκανε περίπατο (3-0) συμπληρώνοντας ένα ιδανικό 3/3 (μαζί με το δύσκολο τρίποντο επί του ΠΑΟΚ), που του έδωσε το δικαίωμα να πατάει πολύ καλύτερα στον πάγκο του Ολυμπιακού.