Εξυπνα αυτοκίνητα που μειώνουν τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς. Ανοσοθεραπείες που βοηθούν τα παιδιά να νικήσουν τον καρκίνο χωρίς χημειοθεραπεία. Στεντ που αυτοδιαλύονται μόλις ολοκληρωθεί το έργο τους.

Αυτές είναι μερικές από τις εξελίξεις που αναμένεται να βοηθήσουν τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών τον χρόνο που μόλις άρχισε, σύμφωνα με ομάδα περισσότερων από 100 διακεκριμένων γιατρών και ερευνητών από την φημισμένη Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία για 200 καινοτομίες όλων των κλάδων της Ιατρικής και κατέληξαν στις δέκα που εκτιμούν ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ασθενών.

1. Αξιοποίηση του μικροβιώματος. Στην κορυφή του φετινού τop 10 των ιατρικών καινοτομιών, που δημοσιοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η αξιοποίηση του μικροβιώματος, δηλαδή των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που φέρουμε όλοι στο έντερό μας.

Την τελευταία δεκαετία, η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι τα βακτήρια έχουν δικό τους «μυαλό» και εκπέμπουν χημικά μόρια που επεμβαίνουν στα πάντα, από την πέψη των τροφίμων και τη χρήση των φαρμάκων από τον οργανισμό έως την εξέλιξη διαφόρων νοσημάτων.

Επιπλέον, παίζουν ρόλο στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών και οι επιστήμονες της Cleveland Clinic εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αξιοποιηθούν για την επινόηση νέων θεραπειών, διαγνωστικών τεχνικών, προβιοτικών και άλλων προϊόντων.

2. Σύγχρονα φάρμακα για τον διαβήτη. Στη δεύτερη θέση τα αντιδιαβητικά φάρμακα τα οποία προστατεύουν τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από τον μεγαλύτερο εχθρό τους: τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο ένας στους δύο διαβητικούς πεθαίνει από επιπλοκές των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τον κίνδυνο να φθάνει το 70% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η κατάσταση αυτή δείχνει να αλλάζει, λένε οι ειδικοί. Το 2016 εγκρίθηκε ένα νέο σκεύασμα, η εμπαγλιφοζίνη (empaglifozin) που ως φαίνεται τροποποιεί την εξέλιξη της καρδιοπάθειας και αναμένονται και άλλα, ενώ έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά του διαβήτη και των συν-νοσηροτήτων του – και οι ασθενείς σύντομα θα δουν τις ανάλογες βελτιώσεις στη φροντίδα τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ