Την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προγραμματίζει η Εθνική Τράπεζα εντός του έτους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters χθες ο διευθύνων σύμβουλoς της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Επίσης, πρόσθεσε, η τράπεζα προγραμματίζει και άλλες πωλήσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, τον περασμένο μήνα η Εθνική προσέλαβε ως συμβούλους για την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

«Από επιχειρηματικής απόψεως» τόνισε ο Φραγκιαδάκης, «έχει διατυπωθεί και δημοσίως ότι θα προτιμούσαμε να κρατήσουμε την ασφαλιστική εταιρεία». «Ωστόσο, η πώλησή της είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας και είμαστε προσηλωμένοι στην ικανοποίηση των δεσμεύσεών μας. Υπάρχει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και βρισκόμαστε στα πρώτα της στάδια».

Σε ερώτηση για το πότε προβλέπεται να κλείσει η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, περιορίστηκε να πει ότι την αναμένει εντός του έτους ενώ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Η Εθνική πούλησε την περασμένη εβδομάδα τη θυγατρική της στη Βουλγαρία United Bulgarian Bank έναντι 610 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Ιούνιο, εξάλλου, είχε πουλήσει τη θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Qatar για 2,7 δισ. ευρώ. Διαθέτει ακόμη παρουσία στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Ρουμανία και την Κύπρο. Ο Φραγκιαδάκης εξήγησε ότι σχεδιάζεται περαιτέρω αποεπένδυση στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με επικέντρωση στην εσωτερική αγορά ώστε να επιστρέψει η κερδοφορία. «Δεν μπορώ να σχολιάσω σε ποιες χώρες αλλά υπάρχει ακόμη μέλλον στα αποεπενδυτικά σχέδια», ανέφερε στο Reuters. Επίσης είπε ότι η Εθνική, που επέστρεψε στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι σε καλή πορεία για να επιτύχει τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Μέχρι τώρα οι επιδόσεις μας δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία», είπε. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ενός ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η τράπεζα μπορεί να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση των κόκκινων δανείων της.