«Ξεχειμώνιασμα» και βραχυπρόθεσμα «ασφαλής στέγαση» είναι το δίπτυχο της επιχείρησης που έχει στήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων ή τη δημιουργία κατάλληλων χώρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, σε συνδυασμό με την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ηδη, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν διασφαλιστεί 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, όπου το προηγούμενο διάστημα φιλοξενούνταν 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στα περισσότερα camps οι συνθήκες διαμονής έχουν βελτιωθεί και οι ακατάλληλες σκηνές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Προβλήματα, όπως παραδέχονται, υπάρχουν στη Μαλακάσα όπου οι οικίσκοι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ανακατασκευάζονται ώστε μέχρι τα μέσα του μήνα να είναι έτοιμοι, ενώ εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στον χώρο του Ελληνικού.

Οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου έπρεπε βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων να έχουν εκκενωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όπως όμως παραδέχθηκε ο Γιάννης Μουζάλας υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Απέφυγε μάλιστα να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των προσφύγων, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου για τα καθημερινά προβλήματα στον χώρο.

Στο πλαίσιο της διασφάλισης ασφαλών συνθηκών διαμονής έχει δρομολογηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στον Δήμο Λιβαδειάς. Εκεί, συμφωνήθηκε με το υπουργείο να μη δημιουργηθεί camp εφόσον βρεθούν κατάλληλα διαμερίσματα για τη στέγαση των προσφύγων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ακολουθηθεί και στην Κρήτη, προκειμένου να διατεθούν 2.000 θέσεις σε διαμερίσματα. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, θα αναζητηθούν άλλες 8.000 θέσεις σε διαμερίσματα ανά τη χώρα μέσω κρατικού προγράμματος, η διαχείριση του οποίου θα ανατεθεί στην Αυτοδιοίκηση.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στη χώρα και υπολογίζονται περί τις 2.500. «Παραμένει μια μεγάλη αδυναμία» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας πάντως πως οι θέσεις φιλοξενίας για τα παιδιά αυτά αυξάνονται συνεχώς. «Δημιουργούμε πάνω από 100 θέσεις τον μήνα» ανέφερε. Εκανε μάλιστα λόγο για δομές που φιλοξενούν 20 – 30 παιδιά καθεμία, στις οποίες έχουν ειδική υποστήριξη. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και ασφαλείς ζώνες μέσα στα διάφορα camps» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών, γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθούν τα ασυνόδευτα παιδιά και οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων. Ωστόσο, η κατάσταση εκεί απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς. Από τη μια, είναι η κόπωση του τοπικού πληθυσμού που έχει βρεθεί επί μακρόν αντιμέτωπος με τεράστια μεταναστευτικά κύματα. Από την άλλη, η ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, μέσω της κατάργησης των hotspots και της δημιουργίας κατάλληλων εγκαταστάσεων διαμονής.

Μάλιστα, προς το παρόν οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να λειτουργήσουν στα ελληνικά νησιά, δεδομένου ότι, πέρα από τα όποια μέτρα εντός των τειχών, παραμένει σταθερό το θέμα διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό επισημαίνει συχνά και σε κάθε τόνο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ετσι, μια απόπειρα μετακίνησης προσφύγων από τα νησιά σε άλλες δομές της ενδοχώρας ενδεχομένως να τίναζε τη συμφωνία στον αέρα, κάτι που απεύχεται η ηγεσία του υπουργείου. Βέβαια έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς την ΕΕ αλλά και προς τη γείτονα, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απάντηση.

Επεισόδιο σε αυτοσχέδιο κέντρο φιλοξενίας

Οι συμπλοκές που σημειώθηκαν στο κτίριο στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην Πλατεία Βάθη, ξεκίνησαν όταν ομάδες αλλοδαπών προσέγγισαν τις οικογένειες προσφύγων που έχουν βρει στέγη εκεί και τους ζήτησαν χρήματα με τον ισχυρισμό ότι θα τους βοηθήσουν να φύγουν από την Ελλάδα. Οταν εκείνοι αρνήθηκαν, οι επίδοξοι διακινητές τούς επιτέθηκαν. Το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις καθώς επενέβη η Αστυνομία.