Ο καιρός είναι κρύος, αλλά στο γόνατό σας νιώθετε έντονο πόνο από την αρθρίτιδα και ξέρετε, πριν καν το πουν στις ειδήσεις, ότι σύντομα θα επιδεινωθεί. Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Ως φαίνεται ναι και το πιθανότερο είναι πως οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζουν το σώμα, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ειδικούς οι οποίοι έχουν μελετήσει τις επιδράσεις των καιρικών συνθηκών στον χρόνιο πόνο.

Οπως εξηγεί στην ιατρική ιστοσελίδα WebMD ο δρ Ρόμπερτ Νιούλιν Τζέιμσον, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι συχνό φαινόμενο οι πάσχοντες από ρευματοπάθεια, εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα να αποδίδουν τον εντεινόμενο πόνο τους στις καιρικές συνθήκες.

Σε μελέτη του που είχε δημοσιευθεί προ καιρού στην επιθεώρηση «Pain», τα δύο τρίτα των ασθενών που συμμετείχαν είχαν δηλώσει με βεβαιότητα ότι αισθάνονταν την επιδείνωση του καιρού πριν γίνει εμφανής, ειδικά όταν επρόκειτο να εκδηλωθεί καταιγίδα. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς ένιωθαν ολοένα εντονότερο πόνο τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την αλλαγή του καιρού.

Πώς εξηγείται αυτό; «Συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας για τον πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό δεν υπάρχει, αλλά έχουν εκφρασθεί διάφορες πιθανές θεωρίες» απαντά ο δρ Τζέιμισον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ