Κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της ρύθμισης του χρέους συγκαλείται την Παρασκευή στο Βερολίνο, ενώ στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση διακόπηκαν χθες τα ξημερώματα χωρίς συμφωνία και αναμένεται να συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η συνάντηση στο Βερολίνο θα γίνει στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και εκπροσώπων των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΝΤ αναμένεται να έρθει η Κριστίν Λαγκάρντ, την Κομισιόν προβλέπεται να εκπροσωπήσει ο Πιερ Μοσκοβισί, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Μπενουά Κερέ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συζήτηση γίνεται για να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί να έρθουν προς έγκριση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το ΔΝΤ όμως ζητά επιπλέον να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να αποφασίσει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς το παρόν, στο αίτημα αυτό αντιδρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να αποφύγει μια συζήτηση για σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει των εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο ίδιος όμως είναι ταυτόχρονα αυτός που θέλει οπωσδήποτε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ανοιχτά παραμένουν όχι μόνο το πώς θα ρυθμιστεί το χρέος και το αν θα επιστρέψει ή όχι το ΔΝΤ αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Η προχθεσινή ολονυχτία στο Χίλτον των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου με τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαρόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και Φραντσέσκο Ντρούντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν στις 5.30 τα ξημερώματα έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, τις δύο πλευρές εξακολουθούν να χωρίζουν διαφορές τόσο στα εργασιακά, όπου η πρόοδος χαρακτηρίστηκε σχεδόν μηδενική, όσο και στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και στα ενεργειακά θέματα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και ο στόχος παραμένει για κλείσιμο «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει, είπαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, μία σειρά από νομοσχέδια και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία θα τεθούν προαπαιτούμενα, με βάση την υλοποίηση των οποίων θα γίνει η εκταμίευση. Ετσι, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτείνεται μέχρι το επόμενο έτος.

ΕΙΔΑΝ ΠΡΟΟΔΟ. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο, περιορίστηκαν χθες σε μια πολύ πιο επιφυλακτική εκτίμηση για το τι μπορεί να αναμένεται από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και δεν δεσμεύθηκαν για συμφωνία στο Eurogroup. Συγκεκριμένα, ανέφεραν τα εξής: «Η αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα τελείωσε, όπως είχε προγραμματιστεί. Σημειώθηκε καλή πρόοδος και ο στόχος παραμένει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM σύντομα. Η συνάντηση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία να καταγραφεί αυτή η διαδικασία. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά μαζί με τις ελληνικές Αρχές τις προσεχείς ημέρες».

Κατά τους έλληνες αξιωματούχους, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε αρκετά θέματα, τα χρηματοοικονομικά, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη φορολογική διοίκηση. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Οσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup, γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, του χρέους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται έντονη κινητικότητα. Προς τα τέλη του μήνα θα έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Washington Group, συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των υπουργών της ευρωζώνης, το EuroWorking Group.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι θα δοθεί μόνο το τμήμα που θεωρείται απολύτως ασφαλές, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το κάνει άμεσα και να δοθεί το μέρισμα εντός του 2016.

Ανοιχτή η διαπραγμάτευση

Τις δύο πλευρές εξακολουθούν να χωρίζουν διαφορές τόσο στα εργασιακά, όπου η πρόοδος χαρακτηρίσθηκε σχεδόν μηδενική, όσο και στο δημοσιονομικό κενό του 2018 αλλά και στα ενεργειακά θέματα