Συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν νοσοκομείο για παιδιά και τράπεζα αίματος στο ανατολικό Χαλέπι. Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Συρία στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ και άλλες περιοχές. Το νοσοκομείο είναι η έκτη ιατρική εγκατάσταση που δέχεται πλήγμα τις τελευταίες 48 ώρες.

«Ο τρόμος επέστρεψε στο Χαλέπι» αναφέρει μήνυμα δασκάλου που βρίσκεται στην πόλη, το οποίο μεταδίδει η εφημερίδα The Guardian.

Μέλη του ιατρικού προσωπικού και ασθενείς βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο, περιμένοντας επί ώρες να τελειώσει η επιχείρηση.

Ο οδηγός ασθενοφόρου και τουλάχιστον δύο παιδιά ήταν ανάμεσα στους 20 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες. Τουλάχιστον 47 άτομα τραυματίστηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στο δυτικό Χαλέπι. Επίθεση στο χωριό Μπάτμπο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

«Τα αεροσκάφη είναι ακόμα στον ουρανό»

Συνολικά στη Συρία σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον 59 άτομα, αναφέρει το Παρατηρητήριο.«Είναι μια φριχτή μέρα για το νοσοκομείο των παιδιών» έγραψε στο Facebook ο διευθυντής του νοσοκομείου. «Εγώ και το προσωπικό μου και όλοι οι ασθενείς βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο αυτήν την στιγμή, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας» σημείωσε.

«Επιχειρούμε να βγούμε από το υπόγειο, αλλά δεν μπορούμε γιατί τα αεροσκάφη είναι ακόμα στον ουρανό. Σας παρακαλώ να προσευχηθείτε για εμάς» πρόσθεσε.

Νωρίς το απόγευμα, ο ίδιος και το προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκονταν ακόμα εγκλωβισμένοι στο υπόγειο του κτιρίου.

Το νοσοκομείο παίδων είναι ένα από τα έξι ιατρικά κέντρα που έχουν βομβαρδιστεί στη Συρία τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει υποστήριξη σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο δέχθηκε επίθεση.

«Οπως όλα τα γύρω νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι έχει δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις φέτος και αυτό βάζει το 2016 σε τροχιά για να γίνει η χειρότερη χρονιά για επιθέσεις σε νοσοκομεία» τόνισε η Ανεξάρτητη Ενωση Γιατρών.

Η τράπεζα αίματος βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο και ήταν η μόνη που είχε παραμείνει στην πόλη.

Επειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, οι βομβαρδισμοί άρχισαν ξανά την Τρίτη από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση νέας επίθεσης από τη Μόσχα, εναντίον των τζιχαντιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη διαθέσιμη δύναμη πυρός τους, χάρη στα αεροσκάφη που απονηώνονται από το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, το οποίο πλέει από την περασμένη εβδομάδα στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Λεκτικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας

Τα νέα πλήγματα καταδικάστηκαν ως «ασυγχώρητα» από την Ουάσιγκτον. Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της απέρριψε μια «ρητορεία» βασισμένη σε «ψεύδη» από πλευράς των ΗΠΑ.

Η επανέναρξη των βομβαρδισμών καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η προτεραιότητά του θα είναι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών και όχι η ανατροπή του Ασαντ, κάτι που επιδιώκει η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ασαντ ανέφερε ότι αν ο Τραμπ εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, θα αποτελέσει «φυσικό σύμμαχο» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας», σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP.

Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη για τους 250.000 κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτική πολιορκία από την 17η Ιουλίου. Οι προμήθειες τελειώνουν και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έκανε την περασμένη Κυριακή την τελευταία διανομή.

«Οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν έχουμε πλέον να διανείμουμε τίποτα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμαρ Κάντα, διευθυντής της αλ Σαμ αλ Ινσανίγια, οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Εθελοντές διένειμαν τις τελευταίες προμήθειες την Τρίτη, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.