Εως και 100.000 Ιρακινοί μπορεί να διαφύγουν προς τη Συρία και την Τουρκία προκειμένου να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των στρατευμάτων της ιρακινής κυβέρνησης που προσπαθούν να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, προειδοποίησε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνολικά υπολογίζεται ότι έως και ένα εκατομμύριο κάτοικοι της πόλης –από το ενάμισι εκατομμύριο που είναι ο πληθυσμός της –προσπαθούν να την εγκαταλείψουν για να γλιτώσουν.

Στην ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης γίνεται έκκληση για συγκέντρωση 61 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταλούν σκηνές, ρούχα και κουβέρτες, φάρμακα καθώς και μικρές εστίες-φούρνοι για τους εκτοπισμένους μέσα στο Ιράκ και για τους νέους πρόσφυγες που θα χρειαστούν καταφύγιο στις δύο γειτονικές χώρες. Η συνολική οικονομική έκκληση της Υπατης Αρμοστείας για τη συγκεκριμένη κρίση φθάνει τα 196 εκατομμύρια δολάρια. Ολοι οι πολίτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους «πρέπει να προστατευθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός, ομάδες του οποίου βρίσκονται κοντά στη Μοσούλη προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε 270.000 ανθρώπους.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους μέσα στη χώρα τους –αριθμός που ισοδυναμεί με το 1/10 του συνολικού πληθυσμού.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ Λιζ Γκραντ είπε πως γίνονται προετοιμασίες για τη «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη ανθρωπιστική προσπάθεια στη μάχη της Μοσούλης». Εξέφρασε φόβους ότι οι ισλαμιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα κατοίκους και ότι ίσως χρησιμοποιήσουν ακόμα και χημικά όπλα προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης. Επίσης θεωρείται ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει μία από τις συνηθισμένες τακτικές του, δηλαδή να καίει πετρέλαιο στις τάφρους που έχουν φτιαχθεί περιμετρικά της πόλης, κάτι που είναι πολύ επιβαρυντικό για την υγεία κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.