Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό να σχεδιάζει από τώρα την επόμενη ημέρα από την κορυφαία κομματική διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει όχι μόνο την πολιτική ενίσχυσή του μέσα από την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος αλλά και τη μεταφορά της δυναμικής του Συνεδρίου στην κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που ούτως ή άλλως θεωρείται απίθανο να κλείσει πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Κάποιοι εντός κυβέρνησης πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται έντονο φρεσκάρισμα και μία δυνατή επανεκκίνηση και ως εκ τούτου πιστεύει ότι οι αλλαγές προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να προκύψουν ως συνέχεια ενός Συνεδρίου, που ούτως ή άλλως λειτουργεί συσπειρωτικά και επιπλέον αποτυπώνει και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος. Οι σκέψεις του για ανασχηματισμό τις ημέρες που θα ακολουθήσουν το 2ο Συνέδριο κι ενδεχομένως παράλληλα με τις διαδικασίες για την εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία) δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες και με την επιθυμία του Πρωθυπουργού να επιχειρήσει πολιτική ενίσχυση του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιζητεί τη στενότερη συνεργασία Μαξίμου – Κουμουνδούρου, γι’ αυτό και δεν αποκλείει την πιθανότητα να προτείνει τελικώς για τη θέση του γραμματέα ένα προβεβλημένο στέλεχος, που ενδεχομένως σήμερα να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Ετσι πιστεύει ότι θα επιτευχθεί πιο εύκολα η διασύνδεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα στέλεχος που έχει διατελέσει υπουργός θα διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται για τις απαιτούμενες ισορροπίες ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ θα γίνει εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επιλογή. Επειδή όμως όλα αυτά παραμένουν προς το παρόν σε επίπεδο σκέψεων ώς τώρα δεν έχουν βολιδοσκοπηθεί κυβερνητικά στελέχη που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναλάβουν υψηλά κομματικά καθήκοντα. Και κυρίως, που θα ήθελαν να εκλεγούν στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε θα ενισχυθεί με πιο προβεβλημένα στελέχη και η Πολιτική Γραμματεία στην οποία τώρα δεν συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη εκτός από ειδικές συνεδριάσεις. Ενδεχομένως να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο 40% για συμμετοχή μελών της κυβέρνησης στο ανώτερο κομματικό όργανο.
Η θέση του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται αναπόφευκτα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει πολιτικό στέλεχος για το αξίωμα του γραμματέα, τότε πολύ πιθανόν να προχωρήσει παράλληλα σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Ο ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί πολλές φορές από το Μαξίμου –ακόμη κι από τον Πρωθυπουργό –ο οποίος άλλωστε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τον τοποθέτησε με τον τρόπο του χρονικά για το διάστημα μετά το Συνέδριο του κόμματος. Πολλοί τον περίμεναν μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, άλλοι μέσα στο καλοκαίρι, η ίδια η κυβέρνηση όμως είχε αφήσει να διαρρεύσει εγκαίρως για να αποφύγει την αναπαραγωγή του θέματος ότι ο ανασχηματισμός επρόκειτο να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
Η βαθύτερη επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση ούτως ώστε να μην έχει δεσμευμένους υπουργούς στη διαπραγμάτευση. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα χαρτοφυλάκια και να βάλει στην κυβέρνηση και πολλά νέα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ομως οι συνεργάτες του αλλά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει ανάγκη μία ριζική ανανέωση που λογικά δεν μπορεί να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εδώ προκύπτει μία τρίτη εναλλακτική λύση. Να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός όταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου που αφορά τις τηλεοπτικές συχνότητες υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι θετική για το Μαξίμου.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ προβληματίζεται έντονα ως προς το timing του ανασχηματισμού, όμως ακόμη δεν έχει καταλήξει. Ενδέχεται καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του να παίξει και η ίδια η συνεδριακή διαδικασία αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στην πλειοψηφία του κόμματος οι επιμέρους τάσεις. Τις αποφάσεις του δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από το Συνέδριο. Αλλωστε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι δύο κυρίαρχες γραμμές που θα αναμετρηθούν είναι αυτή των προεδρικών που κάνει λόγο για επώδυνο συμβιβασμό και η άλλη των 53 που μιλάει για ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015.