Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ασφυκτιούν από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες μοιάζει με καζάνι που βράζει. Τη δυσφορία των κατοίκων των νησιών που ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και ακραίες φωνές.

Το αβγό του φιδιού βρίσκει –όπως δείχνουν τα πρόσφατα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο –πρόσφορο έδαφος να εκκολαφθεί με όχημα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και διεθνώς, όπως δείχνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας, όπου το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ κατακρημνίζεται εξαιτίας της θετικής πολιτικής της απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα.

Χθες στη Λέσβο οι πρόσφυγες ήταν 5.650, αλλά η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας φτάνει τις 3.500, ενώ στη Χίο τους 3.700, αλλά η αντίστοιχη χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τα 1.100 άτομα. Ετσι, οι αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούν αποσυμφόρηση είναι καθημερινές.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. Την περασμένη εβδομάδα κάτοικοι και φορείς της Χίου διοργάνωσαν για το λόγο αυτό πορεία διαμαρτυρίας. Η ειρηνική αρχικά συγκέντρωση κατέληξε σε συμπλοκές και τραυματισμούς, όταν κάποιοι επιχείρησαν να φτάσουν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Πληροφορίες από τους παρόντες ανέφεραν πως στους πρωτοστάτες των επεισοδίων ήταν και στέλεχος της Χρυσής Αυγής στο νησί.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε τις τελευταίες ημέρες και στη Λέσβο. Κάτοικοι της Μόριας έκαναν χθες συγκέντρωση, ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα οι εγκλωβισμένοι στο νησί πρόσφυγες και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλειά τους.

Ωστόσο, στη συγκέντρωση παρεισέφρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία χτύπησαν φοιτητές και εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ομάδα 15 μελών της οργάνωσης επιτέθηκε σε τρεις κοπέλες, από τις οποίες μάλιστα η μία χρειάστηκε στη συνέχεια να νοσηλευτεί.

Τα πνεύματα οξύνονται και από τις παρεμβάσεις αλληλέγγυων, οι οποίοι από την πλευρά τους ωθούν τους μετανάστες να ξεσηκωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, χθες κατά τη διάρκεια της πορείας επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια και μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Είχαν προηγηθεί προχθές το βράδυ συμπλοκές στην Πλατεία Σαπφούς μεταξύ ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών.

«Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των πολιτών καθώς πράγματι προκαλούνται προβλήματα από τη δυσλειτουργία του κέντρου στη Μόρια. Επειδή όμως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα σας και να δημιουργήσουν σκηνικό εκφασισμού, πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» είχε αναφέρει στους κατοίκους και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

«Οχι άλλα hotspot στη Λέσβο και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους μετανάστες» υπήρξε το αίτημα από την πλευρά του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Μόριας.

«Ενώ το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών αποτίνει φόρο τιμής στον δολοφονημένο από τους νεοναζί Παύλο Φύσσα, το αποτρόπαιο πρόσωπο της ακροδεξιάς βίας επανεμφανίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας την επίθεση ακροδεξιών στοιχείων στη Λέσβο. «Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών από καθέναν που τις επιβουλεύεται. Ας σταματήσει να «κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και να εμπαίζει τοπικές κοινωνίες και πρόσφυγες» προσθέτει.

Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, όμως, δυσανασχετούν για την επί μακρόν παραμονή τους στα νησιά και την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, που θα τους δώσει το εισιτήριο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται εντάσεις.

Χθες, περίπου 300 πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot της Μόριας ξεκίνησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με αφορμή φήμες περί μαζικής επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς εμπόδισαν, αλλά με την επιστροφή τους στη δομή φιλοξενίας ξέσπασαν πυρκαγιές στην περιοχή, ενώ κάποιοι από τους πρόσφυγες αρνήθηκαν τη σίτιση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχέδιο εκπαίδευσης των ανήλικων προσφύγων ανακοίνωσαν τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας. Αναφέροντας πως το 46% όσων συμμετείχαν στη διαδικασία προκαταγραφής της Υπηρεσίας Ασύλου είναι παιδιά, εξήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η εκπαίδευση θα παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας, ενώ για όσα είναι στο στάδιο πρωτοβάθμιας και υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργούν ειδικά τμήματα κατά τις απογευματινές ώρες σε σχολεία κοντά στις δομές.