Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις με τις Φιλιππίνες να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από την υβριστική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο πρόσωπο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η αναβάθμιση της γεωγραφικής περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, σε διπλωματικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της θητείας της Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο υπό τη συνολική θεώρηση των αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η γεωπολιτική ανάδειξη της Κίνας.

Η ίδια υποστήριξε ότι ήταν σωστή η απόφαση του Ομπάμα για την ακύρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων. «Όταν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προσβάλει τον πρόεδρό μας, πρέπει με χαμηλούς τόνους να πούμε ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση», τόνισε η Κλίντον στους δημοσιογράφους στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης.

«Έχουμε πολλαπλές διμερείς σχέσεις με τις Φιλιππίνες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα πλαίσιο σχέσεων, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα βασικό επίπεδο σεβασμού και για τις δύο πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η υποψηφιότητα Ντουτέρτε για την προεδρία των Φιλιππίνων είχε σχολιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν για τα κοινά στοιχεία που είχε με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.