Τα ενήλικα, θηλυκά κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό Ζίκα όχι μόνο στους ανθρώπους που τσιμπούν, αλλά και στους απογόνους τους, αποκαλύπτουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της εξάπλωσης του ιού είναι πιο δύσκολος απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, καθώς θα πρέπει να εξοντωθούν όχι μόνο τα κουνούπια αλλά και τα αυγά τους – κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό.

«Τα υπάρχοντα προγράμματα ελέγχου των κουνουπιών μέσω ψεκασμών σκοτώνουν μεν τα ενήλικα έντομα, αλλά όχι τις ανώριμες μορφές τους, δηλαδή τα αυγά, τις προνύμφες και τις νύμφες», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Μπ. Τες,καθηγητής στα τμήματα Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας, Προληπτικής Ιατρικής & Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι ο ψεκασμός μπορεί να μειώσει την μετάδοση του ιού, αλλά όχι να τον εξαλείψει».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Τροπικής Ιατρικής & Υγιεινής» (AJTMH).

Όπως εξηγούν ο δρ Τες και οι συνεργάτες του, μόλυναν με τον ιό Ζίκα θηλυκά κουνούπια του γένους Aedes aegypti που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα τάιζαν έως ότου έκαναν τα αυγά τους.

Στη συνέχεια, συνέλεξαν τα αυγά και τα φρόντιζαν στο εργαστήριο έως ότου δημιουργήθηκαν νέα, ώριμα κουνούπια, τα οποία εξέτασαν στη συνέχεια για να δουν εάν ήταν φορείς του ιού.

Όπως διαπίστωσαν, ανά 290 ώριμα κουνούπια το ένα ήταν μολυσμένο με τον ιό.

«Η αναλογία αυτή μοιάζει χαμηλή, αλλά αν σκεφτούμε τον αριθμό των θηλυκών Aedes aegypti που κυκλοφορούν στο περιβάλλον, είναι αρκετή για να διατηρηθεί ο ιός όταν θα έχουν σκοτωθεί όλα τα ενήλικα κουνούπια σε μία κοινότητα», είπε ο δρ Τες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν ποια είναι η αναλογία μετάδοσης του ιού Ζίκα στα άγρια (εκτός εργαστηρίου) κουνούπια.