Το γυναικείο στήθος είναι ένα σημείο του σώματος που προσελκύει την προσοχή ανδρών και γυναικών για πολύ συγκεκριμένους βιολογικούς λόγους, πιστεύουν οι ειδικοί.

Εξελικτικοί βιολόγοι πιστεύουν ότι ο πρώτος είναι ότι μοιάζει με τους γλουτούς, οι οποίοι έχουν το χαρακτηριστικό καμπυλωτό σχήμα τους για να υποδηλώνουν ότι η γυναίκα είναι νέα και γόνιμη.

Όπως είχε γράψει προ πολλών ετών σε σύγγραμμάτης η δρ Μπόμπι Σ. Λόου, καθηγήτρια στη Σχολή Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι γλουτοί «αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των θηλυκών για την προσοχή και τη γονεϊκή δέσμευση των ισχυρών αρσενικών» ως «αντικειμενική επίδειξη αποθεμάτων λίπους».

Την αποθήκευση του λίπους στους γλουτούς, τα ισχία και τους μηρούς διεγείρουν τα οιστρογόνα, που είναι κύριες ορμόνες του γυναικείου φύλου, γι’ αυτό και οι γυναικείοι γλουτοί είναι πολύ πιο καμπυλωτοί από τους ανδρικούς.

Επειδή λοιπόν το γυναικείο στήθος έχει σχήμα παρόμοιο με τους γλουτούς, προσελκύει το ενδιαφέρον των ανδρών – και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πιθανώς αναπτύχθηκε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζευγαρώνουν κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο, σύμφωνα με παλαιότερη θεωρία του γερμανού σεξολόγου Άλφρεντ Κιντ.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι το στήθος προσελκύει τους άνδρες επειδή αναπτύχθηκε για να υποδηλώσει ότι η γυναίκα αφ’ ενός μπορεί να θρέψει τους απογόνους τους, αφ’ ετέρου έχει αναπαραγωγικό πλεονέκτημα.

Όντως, μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» είχε δείξει ότι οι γυναίκες με μεγάλο στήθος έχουν στο μέσον του έμμηνου κύκλου υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλη, που μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα.

Μία άλλη εξήγηση για το «κόλλημα» ανδρών και γυναικών με το στήθος είναι το αίσθημα της εγγύτητας που συνοδεύει το θηλασμό και το οποίο δημιουργείται χάρη στην «ορμόνη της αγκαλιάς», την οξυτοκίνη.

Η ορμόνη αυτή παράγεται από τον εγκέφαλο και είναι αυτή που «δένει» συναισθηματικά όχι μόνο τη μητέρα με το μωρό της αλλά και τη γυναίκα με τον ερωτικό σύντροφό της.

Επιπλέον, εξελικτικοί λόγοι έχουν κάνει τους άνδρες να ασχολούνται με το γυναικείο στήθος στη διάρκεια του σεξ για να γίνονται πιο αρεστοί στις ερωτικές συντρόφους τους και να δένονται περισσότερο μαζί τους, κατά τον δρα Λάρι Γιανγκ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορυ, στην Ατλάντα, και συγγραφέα του βιβλίου «The Chemistry Between Us: Love, Sex and the Science of Attraction» (εκδ. Current, 2014).

Μάλιστα οι προσαρμογές αυτές, που είναι μοναδικές στους ανθρώπους και δεν παρατηρούνται στα περισσότερα άλλα θηλαστικά, έγιναν επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν μονογαμικές σχέσεις ενώ το 97% των ζώων όχι, δήλωσεπροσφάτως ο δρΓιανγκ.