ΣΑΒΒΑΤΟ

Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ ΧΧ

ΕΡΤ3 13.30

Ο Θανάσης Ζεβεδαίος τρέχει για να θρέψει την αδελφή του, τα δυο ανίψια του και τους γονείς του. Όχι, τι άλλο περιμένατε εσείς; Σε σκηνοθεσία Βέγγου, με τον ίδιο και την Κατερίνα Γιουλάκη, παραγωγής 1973. (Διάρκεια: 80′)

Οι ασχετμπολίστριες ΖΑΠ

(Hot flashes)

Alpha 13.45

Μια ομάδα μεσήλικων γυναικών στο Τέξας, αντιμετωπίζουν τη σχολική ομάδα μπάσκετ των νέων κοριτσιών στο τοπικό πρωτάθλημα. Σκοπός τους, να συγκεντρώσουν χρήματα για την πρόληψη του καρκίνου του στήθους. Ψευτοαντιδραστική κωμωδιούλα παραγωγής 2013, από την Σούζαν Σέιντελμαν. Με Μπρουκ Σιλντς, Ντάριλ Χάνα και Έρικ Ρόμπερτς. (Διάρκεια: 80′)

Η κλέφτρα ΧΧΧ

(Gambit)

ΕΡΤ1 19.00

Ο Χάρι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους διαρρήκτες όλων των εποχών. Ο νέος του στόχος είναι ένα αγαλματίδιο ανεκτίμητης αξίας, το οποίο φυλάσσεται στο σπίτι του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Για να καταφέρει να το κλέψει όμως, θα στρατολογήσει μια ευρωασιάτισσα χορεύτρια, την Σούζι Τσανγκ. Μάικλ Κέιν και Σίρλεϊ Μακ Λέιν σε μια ευχάριστη και καλογυρισμένη κωμική περιπέτεια παραγωγής 1966 – γυρίστηκε πρόσφατακαι ένα ριμέικ με Κόλιν Φερθ και Κάμερον Ντίαζ. (Διάρκεια: 104′)

Όταν γνώρισα την Πόλυ ΧΧ

(Along came Polly)

Star 21.00

Ο Μπεν Στίλερ ερωτεύεται την παλαβιάρα Τζένιφερ Άνιστον αλλά την παράσταση κλέβει ο συγχωρεμένος Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν σε ρόλο μέγα κάφρου (ο άνθρωπος μπορούσε πραγματικά να «παίξει» τα πάντα). Παραγωγής 2004. (Διάρκεια: 94′)

Ο ανήφορος Χ

ΕΡΤ1 22.00

Μια φτωχή και καθ’ όλα άδολη κοπέλα, η Γιάννα, τελειώνει το γυμνάσιο και είναι γεμάτη ελπίδες για το μέλλον. Φυσικά οι πειρασμοί θα είναι πολλοί και επικίνδυνοι σ’ αυτό το μελόδραμα παραγωγής 1964, με Γιάννη Φέρτη και Ξένια Καλογεροπούλου. (Διάρκεια: 98′)

Ο κύριος πρόεδρος ΧΧ

(Head of state)

ΑΝΤ1 22.00

Ένας μικροαπατεώνας πλην αντιδήμαρχος (!) έρχεται στο προσκήνιο ωε υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων. Γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Κρις Ροκ αλλά εκεί που περιμένεις μια σάχλα έρχεσαι αντιμέτωπος με μια πνευματώδη στις αποχρώσεις της, τσαχπίνικη κωμωδία που έχει και πολύ πλάκα. Του 2003. (Διάρκεια: 90′)

Στάρσκι και Χατς ΧΧ

(Starsky and Hutch)

ΣΚΑΙ 22.15

Δυο ικανοί αστυνομικοί της Καλιφόρνια τα βάζουν με αδίστακτο επιχειρηματία. Παρωδία της τηλεοπτικής σειράς των 70s, με τους Μπεν Στίλερ, Όουεν Γουίλσον και Βινς Βον να σπάνε χοντρή πλάκα. Παραγωγής 2004. Από τον μετέπεια σκηνοθέτη τοu Hangover, Τοντ Φίλιπς. (Διάρκεια: 90′)

Η Οντέτ στα άστρα Χ

(Odette toulemonde)

ΕΡΤ2 23.00

Μια ονειροπαρμένη μεσήλιξ που ζει μονάχα μέσα από τις σελίδες του αγαπημένου της συγγραφέα (που γράφει ρομάντζα της πλάκας) θα γνωρίσει αναπάντεχα το είδωλο της. Γεροντοκορίστικη εκδοχή της Αμελί, παραγωγής 2006 με Κατρίν Φρο, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Ζακ Βεμπέρ. (Διάρκεια: 104′)

Hirokin: The last samurai X

Star 01.15

Ένας μοναχικός σαμουράι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην εκδίκηση για την δολοφονία της οικογένειάς του ή τον αγώνα για την ελευθερία του λαού του. Είναι όσο κακό ακούγεται. Του 2012 με Γουές Μπέντλι και Τζέσικα Σορ. (Διάρκεια: 97′)

Η γοητεία της απιστίας Χ

(Something to talk about)

Star 03.30

Μια απατημένη σύζυγος αναζητά παρηγοριά στους γονείς της οι οποίοι όμως έχουν κι αυτοί τα προβλήματα τους. Εντυπωσιακό καστ σε μια ακόμη πιο εντυπωσιακά ξενέρωτη κοινωνική «κομεντί», που μοιάζει να γυρίστηκε όχι το 1995, αλλά το 1955! Με Ντένις Κουέιντ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζίνα Ρόουλαντς, σε σκηνοθεσία του Λάσε Χάλστρομ. (Διάρκεια: 98΄)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Οι επαρχιώτες Χ

(The out of towners)

Ant1 14.45

Ένα αγαπημένο αντρόγυνο αφήνει την επαρχία για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όταν ο γιός τους αφήνει το σπίτι. Σκοντάφτουν όμως σε χίλιους δυο μπελάδες. Άχαρο ρημέικ μιας κωμωδίας των 70s σε σενάριο Νιλ Σάιμον. Με Στιβ Μάρτιν, Γκόλντι Χον και Τζον Κλίζ, του 1999. Μια παρατήρηση προς τους παραγωγούς: όταν μεταφέρεις Νιλ Σάιμον στην οθόνη, κρατάς, τουλάχιστον, τους αυθεντικούς διαλόγους! (Διάρκεια: 94′)

Ο άνθρωπος που γύρισε απ’τη ζέστη Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιστρέφει από την Αφρική μετά από 20 χρόνια και συναντά μια αποξενωμένη οικογένεια. Αποτυχημένος συνδυασμός κωμωδίας και δράματος, με ρατσιστικές αποχρώσεις, παραγωγής 1972, επίσης με Λαυρέντη Διανέλλο και Γιώργο Μούτσιο. (Διάρκεια: 90′)

Ηλεκτρικός καβαλάρης ΧΧΧ

(The electric horseman)

ΕΡΤ1 19.00

Ένα πρώην αστέρι του ροντέο αποφασίζει να κλέψει το παλιό του άλογο και να το αφήσει να ζήσει ελεύθερο τα τελευταία που το απομένουν. Παράλληλα, μια δημοσιογράφος μαθαίνει το σχέδιο του και τον ακολουθεί, με στόχο να γράψει την ιστορία του. Τρυφερή και ιδιαιτέρως ρομαντική δραματική περιπέτεια παραγωγής 1979 σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Σϊντνεϊ Πόλακ. Με Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζέιν Φόντα, Γουίλι Νέλσον, Τζον Σάξον, Βάλερι Περίν. (Διάρκεια: 110′)

Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου ΧΧΧΧ

(His girl Friday)

ΒΟΥΛΗ 19.00

Ο αρχισυντάκτης μίας εφημερίδας, χρησιμοποιεί κάθε κόλπο που υπάρχει για να εμποδίσει την καλύτερη ρεπόρτερ του, και πρώην σύζυγό του  να παραιτηθεί και να ξαναπαντρευτεί. Απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό είσαι καρφωμένος στην οθόνη. Γιατί είναι τόσο δουλεμένος ο ρυθμός αυτής της εξαίσιας κωμωδίας που σκάρωσε (το 1940!) το Χάουαρντ Χοκς που κάθε ατάκα δίνει πάσα για την επόμενη. Με Καρι Γκραντ και Ρόζαλιν Ράσερ.  (Διάρκεια: 100′)

Φωτιά πάνω από την Πομπηία ΧΧ

(Pompeii)

Star 21.00

Όλα μαζί σε μια πρόταση: Καθώς το ηφαίστειο εκρήγνυται, ένας κέλτης μονομάχος καλείται να επαναστατήσει, μέσα στην αρένα, και ταυτόχρονα να σώσει την ανυπεράσπιστη αριστοκρατικής καταγωγής αγαπημένη του. Καλό; Γελοίο; Ο Πολ Άντερσον πάντως το φιλμογραφεί όσο πιο θεαματικά μπορεί. Του 2014, με Κιτ Χάρινγκτον και Έμιλι Μπράουνινγκ. (Διάρκεια: 93′)

The Matrix revolutions XX

Alpha 21.00

Οι φιλοσοφικές μπαρουφολογίες του δεύτερου μέρους εξαφανίζονται και ένα όργιο ειδικών εφέ καταλαμβάνει τον φιλμικό χρόνο αυτού του τρίτου και τελευταίου μέρους της sci-fi τριλογίας των αδελφών Γουατσόφσκι. Πέραν τούτου, ουδέν, κι ας ωρύονται οι οπαδοί του. Του 2003, με Κιάνου Ριβς και Κάρι Αν Μος. (Διάρκεια: 130′)

1 συναντήσεις με τον πατέρα μου ΧΧ

ΕΡΤ3 23.00

Η νεαρή Εύα, αποφασίζει να τον συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της. Η σχέση που θα αναπτύξουν, μέσα από αυτές τις έντεκα συναντήσεις, καταγράφεται πειστικά από τον Νίκο Κορνήλιο που προσεγγίζει το δράμα των δυο αυτών ξεχωριστών ηρώων (Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου) μέσω μιας μινιμαλιστικής, «ευγενούς» θα έλεγε κανείς, κινηματογράφησης που τους κοιτάζει με όλη εκείνη την αγάπη που έχουν στερηθεί. Παραγωγής 2012. (Διάρκεια: 92′)

Φονικό όπλο 2 ΧΧ

(Lethal weapon 2)

Star 23.15

Το δίδυμο των δυναμικών αστυνομικών Ριγκς και Μούρτοου αναλαμβάνει να προστατεύσει τον Λίο Γκετζ, λογιστή της Μαφίας, που έχει ξεπλύνει εκατομμύρια δολάρια από παράνομα κέρδη, για λογαριασμό ενός νοτιοαφρικανού διπλωμάτη με ύποπτες διασυνδέσεις. Σαφές πολιτικές αιχμές σε μια εξίσου σαφέστατα ελαφρύτερη συνέχεια από το πρώτο μέρος. Φυσικά, με Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ, παραγωγής 1989. (Διάρκεια: 111′)

Ένα καλοκαίρι ΧΧΧ

(Mud)

Alpha 23.30

Η ιστορία του αινιγματικού Μαντ, κάπου στον Αμερικάνικο νότο. Μάρκ Τουέιν -στη νέα ταινία του Τζεφ Νίκολς (του αριστουργηματικού «Καταφυγίου»), με έναν εντυπωσιακά «μεταμορφωμένο» Μάθιου Μακόναχι.  Δυο αγόρια στον αμερικάνικο νότο τον συναντούν. Καταζητείται, λένε, για φόνο – το μόνο που τον απασχολεί όμως είναι η παλιά του αγάπη. Ελάχιστες οι μεταφυσικές αποχρώσεις εδώ, αυτό που μένει όμως είναι μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που εντυπωσιάζει με την ειλικρίνεια της. Παραγωγής 2012 επίσης με Τάι Σέρινταν και Τζέικομπ Λόφλαντ. (Διάρκεια: 130′)

Νέος για πάντα ΧΧ

(Forever young)

Star 01.45

Ο κατεψυγμένος Μελ Γκίμπσον «ξεπαγώνει» πενήντα χρόνια μετά και ερωτεύεται την Τζέιμι Λι Κέρτις. Υπάρχουν πετυχημένες κωμικές και τρυφερές στιγμές αλλά το σενάριο κρεμάει το όλο αποτέλεσμα. Του 1992, με μπόλικο κλάμα, επίσης με Ελάιτζα Γουντ. (Διάρκεια: 110′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ερωτικές ιστορίες Χ

ΕΡΤ1 19.00

Σπονδυλωτή ελληνική ταινία του 1959. Τρείς ιστορίες που παίζουν πότε με το μελό και πότε με τη φάρσα σε ένα φιλμ που πλέον σήμερα έχει περισσότερο ηθογραφικό παρά κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Με Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκο Κούρκουλο, Ελένη Ζαφειρίου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο. (Διάρκεια: 100′)

Unstoppable XX

Star 22.00

Βετεράνος μηχανικός ενώνει τις δυνάμεις του μ’ έναν νεαρό οδηγό, για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία ενός ακυβέρνητου τρένου, που μεταφέρει θανατηφόρες τοξικές ουσίες. Ντένζελ Ουάσινγκτον και Κρις Πάιν σε σφιχτοδεμένη πλην κούφια περιπέτεια παραγωγής 2010, σε σκηνοθεσία Τόνι Σκοτ. (Διάρκεια: 92′)

Χαμένοι στη μετάφραση ΧΧΧΧ

(Lost in translation)

Star 02.15

Ξεπεσμένος κινηματογραφικός αστέρας των 70’s, που βρίσκεται στο Τόκιο για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού φαίνεται να βρίσκει στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας μια αδελφή ψυχή. Καθώς οι δυο τους ξεχύνονται στους δρόμους του Τόκιο αντιμετωπίζοντας συχνά ξεκαρδιστικά περιστατικά με τους κατοίκους του, η Σοφία Κόπολα στήνει μια κομψή κομεντί με τόση ευαισθησία που, στο τέλος, επιτρέπει στους ήρωες της μια προσωπική στιγμή, μακριά από τα αυτιά μας. Με Σκάρλετ Γιόχανσον και Μπιλ Μάρεϊ, υπέροχοι και οι δυο. Του 2003. (Διάρκεια: 99′) 

ΤΡΙΤΗ

Ο γλυκοψεύτης ΖΑΠ

Alpha 16.50

Ο γιος μιας καφετζούς και προξενήτρας διατηρεί γραφείο συνοικεσίων και ερωτεύεται μια απο τις πελάτισσες του. Απο τις κινηματογραφικές κωμωδίες που σκάρωνε ο Σωτήρης Μουστάκας στις αρχές των 80s. Επίσης με Νίκο Ρίζο, Μίμη Φωτόπουλο και Γκέλυ Γαβριήλ, παραγωγής 1984. (Διάρκεια: 85′)

Blitz XX

Star 22.00

O Τζέισον Στέηθαμ αναζητά ένα κατά συρροή δολοφόνο, που στοχεύει αποκλειστικά όργανα της τάξης. Τίποτα που δεν έχετε ξαναδεί, αλλά στημένο όπως πρέπει. Παραγωγής 2011, επίσης με Πάντι Κόνσινταϊν, Έινταν Γκίλεν, Ντέιβιντ Μορισέι, Ζόβι Άστον. (Διάρκεια: 90′)

Όταν άρχισε ο πόλεμος ΧΧ

(Tomorrow, When the War Began)

Star 02.00

Μετά την παραμονή τους σε ένα ερημικό κάμπινγκ, μια παρέα νέων ανακαλύπτει πως ξένος στρατός έχει εισβάλει στη χώρα, ενώ η πόλη τους έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Καλογυρισμένο πολεμικό φιλμ φτιαγμένο με έφηβους – και απευθυνόμενο μάλλον στο ίδιο ακροατήριο. Παραγωγής 2010 σε σκηνοθεσία Στιούαρτ Μπιτλ, με Κέιτλιν Στέισι και Ρέιτσελ Χαρντ. (Διάρκεια: 98′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Τέρμα τα δίφραγκα ΖΑΠ

ΕΡΤ1 19.00

Ένας φουκαράς ψάχνει για δανεικά προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει το νοίκι του σε αυτή τη φάρσα παραγωγής 1962 με τον Βασίλη Αυλωνίτη. Γυριζόντουσαν με το κιλό τότε αυτές οι ταινίες – και ελάχιστες ήταν πραγματικά αξιόλογες. (Διάρκεια: 80′)

Casino Jack XX

ΕΡΤ2 22.15

Η αληθινή ιστορία ενός υπερλομπίστα, υπαίτιου ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Αμερική κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης. Ο Κέβιν Σπέισι είναι υπέροχος, η ταινία όμως σπάει ανώδυνη πλακίτσα. Επίσης με Μπάρι Πέπερ και Κέλι Πρέστον. Του 2010. (Διάρκεια: 108′)

Το μυστικό της αποτυχίας μου Χ

(Straight A’s)

Star 02.00

Ο Σκοτ μπαίνει και βγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωση για περισσότερα από δέκα χρόνια. Το φάντασμα της μητέρας του τον «στοιχειώνει» και τον πιέζει, να επιστρέψει στο πατρικό τους σπίτι για να να επανορθώσει τις άσχημες καταστάσεις του παρελθόντος. Κοινωνική κομεντί με ισχνό βάθος, παραγωγής 2013 με Ράιαν Φελίπε και Άννα Πάκουιν. (Διάρκεια: 81)

ΠΕΜΠΤΗ

Επιστροφή στο ρινγκ ΧΧ

(Grudge match)

Star 22.00

Δυο πρώην πυγμάχοι, προχωρημένης ηλικίας, βρίσκονται αντιμέτωποι, στο ρινγκ. Ο ένας είναι ο Σιλβέστερ Σταλόνε (δηλαδή ο Ρόκι Μπαλμπόα) και ο άλλος, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δηλαδή ο Τζέικ Λα Μότα του «Οργισμένου Ειδώλου»). Χαριτωμένη και συγκρατημένη κομεντί, καλύτερη απ’ ότι περιμένει κανείς. Παίζει και η Κιμ Μπάσιντζερ. Τη θυμόσαστε; Είναι όσο όμορφη ήταν και τότε. Μπορεί και λίγο περισσότερο. Του 2014. (Διάρκεια: 90′)

Βοκκάκιος ’70 ΧΧΧ

(Boccaccio ’70)

ΕΡΤ3 22.15

Τέσσερις κορυφαίοι δημιουργοί που δεν χρειάζονται συστάσεις: Βιτόριο Ντε Σίκα, Φεντερίκο Φελίνι, Μάριο Μονιτσέλι, Λουκίνο Βισκόντι. Τρεις ντίβες της χρυσής εποχής του κινηματογράφου: Σοφία Λόρεν, Ρόμι Σνάιντερ, Ανίτα Έκμπεργκ. Ένας συγγραφέας του Μεσαίωνα, με το έργο του να εμπνέει ξανά και ξανά τους δημιουργούς, ο Βοκκάκιος. Οι τέσσερις κολοσσοί του σινεμά, ο καθένας με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του στυλ, μεταφέρουν τις δροσερές ιστορίες του Βοκκάκιου στη σημερινή εποχή, σε μια ταινία που με το πέρασμα του χρόνου, ανακαλύπτεται ξανά και ξανά από τους νεώτερους (και όχι μόνο) θεατές. Του 1962. (Διάρκεια: 205′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελ Σιντ ΧΧΧ

(El Cid)

ΕΡΤ3 22.30

Η ιστορία του φημισμένου ήρωα της Ισπανίας, Ροντρίνγκο Ντίαζ, γνωστού ως Ελ Σιντ, ο οποίος κατάφερε να ενώσει ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να πολεμήσει εναντίον των Μαυριτανών. Υπερπαραγωγή, γυρισμένη σε φυσικούς, κυρίως, χώρους, με τις εξαιρετικές παρουσίες από τους Σοφία Λόρεν και Τσάρλτον Ίστον να κυριαρχούν στο κάδρο. Σκηνοθετεί ο Άντονι Μαν, περισσότερο γνωστός για τα θεαματικά του γουέστερν. Παραγωγής 1961. (Διάρκεια: 172′)

Η τιμωρός ΧΧΧ

(Haywire)

Star 23.00

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης ενός ομήρου, μια ειδική πράκτορας ανακαλύπτει ότι την πρόδωσαν, και προσπαθεί να ξεφύγει από ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Η παρουσία της Τζίνα Καράνο είναι όλα τα λεφτά σε αυτή την καλοδουλεμένη και ξύπνια περιπέτεια που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ το 2011. Επίσης με Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Μάικλ Φασμπέντερ και Μάικλ Ντάγκλας. (Διάρκεια: 89′)

Η ωραία του Μπρούκλιν ΧΧΧ

(Anna di Brooklyn)

ΒΟΥΛΗ 23.20

Πλούσια και όμορφη χήρα επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στο χωριό της Ιταλίας που γεννήθηκε για να βρει σύζυγο. Έξοχος συνδυασμός κωμωδίας και ηθογραφίας σε ένα διασκεδαστικό φιλμ που ο Βιττόριο Ντε Σίκα, ο μέγας θεμελιωτής του Ιταλικού νεορεαλισμού, συν-σκηνοθέτησε με τον Κάρλο Λαστρικάτι. Με τον ίδιο, και την Τζίνα Λολομπρίτζιτα – ένα όνομα που δυστυχώς αγνοούν σήμερα οι νεότεροι σινεφίλ –  που «λάμπει» μπροστά στο φακό. Παραγωγής 1958. (Διάρκεια: 98′)