Ανοιχτά αφήνει όλα τα ζητήματα για τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια με deadline τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για την ψήφισή του.

Πρακτικά το Μαξίμου δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει κάθε πρόταση που δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους και διατηρεί στο τραπέζι την πρόθεσή του να διαβουλευτεί ακόμη και για τη μείωση του ορίου εισόδου από το 3% σε χαμηλότερο ποσοστό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ελιγμούς στο ζήτημα του εκλογικού νόμου σε μια προσπάθεια να ξαναβάλει τους μικρότερους και κυρίως τα κόμματα του Κέντρου σε μια νέα συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, ούτως ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να υπερψηφίσουν. Σε πρώτη φάση τράβηξε το χαρτί του 3% γνωρίζοντας πως εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα πολιτικά κόμματα που δεν επιθυμούν να δουν μικρότερους σχηματισμούς να τους κόβουν ψήφους και ακολούθως έδρες. Ιδίως εάν αυτά είναι, για παράδειγμα, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ή η νέα κίνηση του Χάρη Θεοχάρη, κόμματα που συγγενεύουν σε ιδεολογικό επίπεδο με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Συγχρόνως, το Μαξίμου πιστεύει πως τοποθετώντας τον πήχη κάτω από το 3% προκαλεί αναστάτωση και στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θέλει να δει σχηματισμούς όπως του Φαήλου Κρανιδιώτη ή του Τάκη Μπαλτάκου να αποσπούν τις ψήφους δεξιών ψηφοφόρων κόβοντας από τα ποσοστά της Συγγρού με προοπτική να εξασφαλίσουν και την είσοδό τους στη Βουλή. Το επίσημο αιτιολογικό βεβαίως της κυβέρνησης είναι πως από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ποτάμι έβαλαν ως αίτημα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση τη διατήρηση του 3%, αλλά τώρα δεν προτίθενται να ψηφίσουν, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει ακόμη πιο αναλογικός ο νέος εκλογικός νόμος. Πάντως το Μαξίμου, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν αρνείται να συζητήσει τη μείωση του ορίου εισόδου, στόχευε κυρίως στην επανάληψη μιας συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, έστω και μέσω κομματικών ανακοινώσεων καθώς όλα έδειχναν ότι οι αποφάσεις των κομμάτων είχαν παγιωθεί.

Κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν χθες πως θεωρούν ακατανόητη τη στάση της Γεννηματά και για πρώτη φορά ανοιχτά άρχισαν να υπαινίσσονται ότι τόσο στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όσο και στο ραντεβού της με τον Αλέξη Τσίπρα που ακολούθησε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το 3%. «Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι αυτό που πρότεινε ο Βενιζέλος» λένε πηγές από το Μαξίμου αποδίδοντας τη στροφή του ΠΑΣΟΚ στην πίεση που δέχεται η πρόεδρός του από το εσωτερικό του κόμματός της. Το ΠΑΣΟΚ μετά και τις τελευταίες διαρροές αντέδρασε χθες με δήλωση της ίδιας της προέδρου του, που ζήτησε να παγώσει η διαδικασία ψήφισης του εκλογικού νόμου και πρότεινε διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει διατυπώσει το κόμμα της. Επανέλαβε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις «από όπου κι αν προέρχονται» απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις τροπολογίες που κατέθεσε Το Ποτάμι για το μπόνους.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ. Πάντως, στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά επιτίθεται και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιμονή του στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών. «Θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού μπόνους» τονίζει. Ομοίως επιτίθεται κατά του Πρωθυπουργού και αναφέρει πως «οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν». «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι» προσθέτει.

Η απάντηση στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήρθε από την Κουμουνδούρου, που την κατηγορεί ανοιχτά για στροφή 180 μοιρών στο θέμα του εκλογικού νόμου με την απόφαση για απόρριψη της πρότασης για απλή αναλογική. «Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ επιλέγει το κρυφτό. Το ερώτημα όμως είναι απλό: Θα συνταχθεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.