Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο υποβάλλονται ετησίως σε αυξητική στήθους, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS).

Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται όταν το στήθος είναι μικρό, έχει «αδειάσει» (ειδικά στο άνω τμήμα ή πόλο του) ή όταν το σχήμα του δεν είναι κανονικό (π.χ. υπάρχει ανισομαστία).

Παρότι πρόκειται για την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση, δεν παύει να είναι μια εγχείρηση η οποία, όπως όλες, έχει μερικά μυστικά που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της. Να ποια είναι κατά τον πλαστικό χειρουργό Αρη Νταμάγκα, αναπληρωτή διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Φυσικότητα. Η αύξηση του μεγέθους από μόνη της δεν είναι ικανή να κάνει όμορφο το στήθος. Η επέμβαση πρέπει να εφαρμόζεται όταν είναι απαραίτητη, δίχως να γίνονται υπερβολές και με το νέο στήθος να είναι φυσικό και να ταιριάζει με τον σωματότυπο και τις αισθητικές αναλογίες της γυναίκας.

Εξατομίκευση. Η γυναίκα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην επηρεάζεται από τις γνώμες τρίτων ατόμων ή από φωτογραφίες διασήμων, διότι κάτι που ταιριάζει σε μία άλλη γυναίκα μπορεί να μην ταιριάζει στην ίδια. Η προσεκτική επιλογή του χειρουργού και η καλή συνεργασία μαζί του κατά τις προεγχειρητικές συνεδρίες είναι απαραίτητη για την εξατομίκευση της επέμβασης.

Σωστή επιλογή του ενθέματος. Η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας μετεγχειρητικής ικανοποίησης. Στην επιλογή λαμβάνονται υπόψη τόσο οι επιθυμίες της γυναίκας όσο και ο σωματότυπός της και το υφιστάμενο στήθος.

Ετσι, στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης γίνεται προσεκτική αξιολόγηση παραμέτρων όπως το ύψος, το εύρος του θώρακα, οι υπάρχοντες μαστοί, η ελαστικότητα του δέρματος και ο στόχος της αυξητικής στήθους (θέλει, λ.χ., η γυναίκα να τονίσει τον άνω πόλο ή επιθυμεί μεγέθυνση του στήθους της).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προτιμώνται καλής ποιότητας ενθέματα σιλικόνης τα οποία είναι εγκεκριμένα από διεθνείς υγειονομικές Αρχές, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Πέραν των εγκρίσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εγγύηση ακεραιότητας του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ τα ενθέματα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος πρέπει να εγείρουν προβληματισμούς διότι η έκπτωση στην ποιότητα μπορεί να αποβεί εις βάρος της ασφάλειάς τους.

Προσεκτική τοποθέτηση. Αν και η αυξητική στήθους δεν εγκυμονεί ογκολογικούς κινδύνους, πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα εμποδίζει τις μελλοντικές απεικονιστικές εξετάσεις των μαστών (π.χ. μαστογραφία) και θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα μελλοντικού θηλασμού στις γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την οικογένειά τους.

Ο θηλασμός εξαρτάται από την τομή που θα γίνει στο στήθος για την τοποθέτηση των ενθεμάτων και η οποία πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη λειτουργικότητά του. Τον σκοπό αυτό διευκολύνει η τεχνική dual plane (διπλού επιπέδου), η οποία δεν διακόπτει τη συνέχεια των γαλακτοφόρων πόρων, ούτε διαταράσσει την ανατομική συνέχεια του στήθους.

Υπομονή. Παρότι οι γυναίκες συμβάλλουν ενεργά στη λήψη της απόφασης για το νέο στήθος, μετεγχειρητικά ενδέχεται να υπάρξουν εναλλαγές συναισθημάτων απ’ όσες δυσκολεύονται να συνηθίσουν τη νέα τους εικόνα. Ωστόσο το αρχικό ξάφνιασμα είναι αναμενόμενο, διότι υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο σώμα τους.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να βιάζονται να κρίνουν την επιτυχία της επέμβασης, αλλά να δίνουν στον εαυτό τους λίγο χρόνο για να διαχειριστεί τη νέα εικόνα και να λάβει μια ψύχραιμη απόφαση.

Διατήρηση του σωματικού βάρους. Η εξασφάλιση ενός ιδανικού σωματικού βάρους και η αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεών του διασφαλίζει το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους.